Avocaţii Guvernului american au invocat lipsa de eligibilitate a copiilor. Printre motivele ridicate sunt incluse şi lipsa confirmării unor legături de familie sau faptul că părinţii sunt în continuare în închisoare sau au o boală transmisibilă. În 413 cazuri, părinţii nu se mai află în SUA.
Oficialii americani au separat în jur de 2.500 de copii de părinţii lor imigranţi, la graniţa cu Mexicul. Această acţiune a fost suspendată, însă, luna trecută, de către preşedintele american Donald Trump,informează news.ro.
Administraţia Trump a comunicat că a reunit peste 1.800 de copii cu părinţii lor, iar avocaţii argumentează că termenul limită a fost respectat deoarece cei 711 copii rămaşi despărţiţi de familii nu sunt eligibili.
Totuşi, Uniunea Libertăţilor Civile Americane (ACLU), care a dat în judecată guvernul pentru această politică, a comunicat că oficialii americani au respectat doar „un termen limită definit de ei”. „Guvernul nu ar trebui să fie mândru de ce face în privinţa separării. A creat un dezastru”, a declarat avocatul ACLU, Lee Gelernt. ACLU a comunicat, de asemenea, că va încerca să îi găsească pe părinţii plecaţi din SUA. John Sandweg, un fost director al ICE, agenţia care gestionează imigranţii fără documente, se teme că familiile ar putea să nu se mai reunească niciodată: „Este o şansă foarte mare ca acei părinţi să nu îşi mai vadă niciodată copiii”.