Peste 80% dintre români consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate

Majoritatea românilor consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor, că în România nivelul de corupţie este mai ridicat decât în alte ţări, dar şi că DNA este instituţia cea mai implicată în combaterea corupţiei, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.
Iulian Tudor
21 mai 2014, 07:20
Peste 80% dintre români consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate

Potrivit sondajului, 80,2% dintre respondenţi apreciază că personalităţile condamnate la închisoare pentru fapte de corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.

Pe de altă parte, 13,9% consideră că personalităţile condamnate pentru fapte de corupţie sunt nevinovate, fiind victime ale răzbunărilor politice, iar 5,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În ceea ce priveşte evaluarea nivelului de corupţie din România comparativ cu cel din alte ţări, 62,9% dintre respondenţi consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări, cu 7 procente mai mult decât în urmă cu un an, când 55,9% apreciau acest lucru (conform Barometrului INSCOP „Adevărul despre România” din luna mai 2013).

28,8% consideră că există la fel de multă corupţie în România ca şi în alte ţări (30,1% considerau acest lucru în mai 2013), 3,1% dintre respondenţi afirmă că există mai puţină corupţie decât în alte ţări (1,5% susţineau acest lucru în mai 2013) şi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 5,2% (faţă de 12,4% în mai 2013).

Sondajul arată că 50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei.

Pe locul al doilea se clasează Serviciul Român de Informaţii (45,7% consideră că SRI este implicat în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei), urmat de poliţie, cu 44,4%.

43,9% dintre respondenţi consideră că presa are o implicare mare şi foarte mare în combaterea corupţiei.

Clasamentul este completat de Agenţia Naţională de Integritate (39,7%), instanţele de judecată (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeană (37,1%).

Preşedinţia este considerată ca fiind implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei de 29,4% dintre respondenţi, urmată de Guvern (27%), Parlament (23,3%) şi organizaţiile societăţii civile (21,8%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP „Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

CITEŞTE ŞI: Jurnaliştii care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit un șofer de Tesla în București, care avea 0% baterie. Stația de încărcare era blocată de o altă mașină. Ce a urmat l-a lăsat mască: ”Mi se pare foarte tare”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Poți depune CONTESTAȚIE pentru pensie. Dacă vei întârzia cu cererea, o să rămâi cu venitul greșit
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Zodiile care iubesc singurătatea. Rar primesc pe cineva în viața lor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Îți golește contul. Rămâi cu zero lei în bancă. Nu le răspunde, dacă primești mesaj
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
China anunță controale stricte pentru mpox în contextul alertei OMS
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...