Oficialul MAI a mai spus că la acest moment 14 persoane evacuate din localitatea Eşelniţa sunt cazate în locuinţe modulare scoase de la Rezervele de Stat, iar şapte persoane la rude.
Bilanţul inundaţiilor din această perioadă dat publicităţii vineri de MAI mai arată că pe lângă gospodăriile oamenilor au fost afectate şi 11 obiective socio-economice, mai multe segmente de pe trei drumuri naţionale şi cinci drumuri judeţene au fost acoperite de aluviuni sau au fost afectate de alunecările de teren şi de căderea stâncilor, circulaţia rutieră fiind temporar blocată.
Din cauza aluviunilor, au fost colmatate 7 fântâni, 26 de poduri şi podeţe au fost avariate, iar 54 de subsoluri şi beciuri au fost inundate.
Fenomenele meteorologice de la începutul acestei săptămâni au afectat 19 localităţi, 85 de locuinţe au fost inundate, şapte au fost distruse, iar 19 avariate. 17 localităţi au rămas temporar fără energie electrică, iar în Eşelniţa a fost afectată reţeaua de alimentare cu apă.
Potrivit Monicăi Dajbog, în ziua de 16 septembrie viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, s-a deplasat în localităţile Orşova şi Eşelniţa, cele mai afectate de inundaţii, dispunând în aceeaşi zi transportarea primelor ajutoare de urgenţă constând în trei tone de alimente – conserve, pâine – şi peste 3.400 litri de apă minerală.
Citeşte şi Zeci de elevi şi profesori din Mehedinţi, EVACUAŢI din cauza INUNDAŢIILOR
Ajutoarele au fost transportate în ambele localităţi cu elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie, fiind distribuite de efectivele Ministerului Afacerilor Interne. În plus, pe 16 septembrie, Gabriel Oprea a ordonat şi suplimentarea forţelor implicate în misiunile desfăşurate în judeţul Mehedinţi, numărul acestora dublându-se, a mai spus Dajbog.
Din dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea, au fost transportate în judeţul Mehedinţi materiale de cazarmament, constând în pături şi saltele, şi 18 tone de motorină, scoase de la Rezervele de Stat.
Oficialul MAI a mai arătat că în urma evaluării situaţiei din Orşova şi Eşelniţa a rezultat nevoia suplimentării ajutoarelor şi a cantităţii de motorină destinată utilajelor care acţionează pentru degajarea mâlului şi a aluviunilor şi la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 17 septembrie, acordarea de produse ca ajutor umanitar pentru populaţia afectată din judeţul Mehedinţi, în valoare totală de 285.000 lei.
Bilanţul inundaţiilor mai arată că efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru decolmatarea fântânilor, scoaterea apei şi a mâlului din locuinţele şi curţile oamenilor, precum şi pentru înlăturarea aluviunilor de pe principalele căi de acces. De asemenea, jandarmii şi pompierii au sprijinit acţiunea Crucii Roşii – filiala Mehedinţi – pentru distribuirea de apă, alimente şi alte ajutoare pentru 464 de familii din Eşelniţa.
În judeţul Timiş s-a intervenit cu saci de nisip pentru protecţia gospodăriilor din localitatea Hodoş, comuna Darova. În judeţul Mehedinţi, care a fost cel mai afectat, vineri dimineaţă un singur segment de drum de pe DN 57 este în continuare blocat de aluviuni şi blocuri de stâncă, dar se acţionează pentru restabilirea circulaţiei. Continuă, de asemenea, lucrările de reparaţie la 2 poduri din Eşelniţa, circulaţia fiind restricţionată pentru autovehiculele de mare tonaj.
Celelalte drumuri naţionale, judeţene şi comunale afectate de viituri au fost deblocate, fiind astfel posibilă aprovizionarea magazinelor din zonă. De asemenea, a fost deschis în totalitate şi drumul de acces spre Mânăstirea Sfânta Ana. A fost reluată alimentarea cu energie electrică, iar reţeaua de apă potabilă din Eşelniţa este parţial funcţională, acţionându-se în continuare pentru restabilirea completă a alimentării cu apă. În zona rurală mai sunt unele fântâni afectate, dar se acţionează pentru decolmatarea acestora.
Majoritatea tronsoanelor de cale ferată blocate de aluviuni au fost curăţate, la acest moment acţionându-se pentru refacerea tronsonului Topleţ – Valea Cernei din judeţul Caraş Severin care este încă afectat. În prezent mai sunt doar 6 anexe gospodăreşti şi 24 de subsoluri şi beciuri inundate.
„De la producerea viiturilor, media zilnică a forţelor care au intervenit pentru salvarea de vieţi omeneşti şi pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor a fost de peste 580 de pompieri, poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, dar şi angajaţi ai autorităţilor locale. (…) În baza Hotărârii de Guvern, pentru cazarea temporară a persoanelor rămase fără adăpost au fost scoase de la rezervele de stat 4 locuinţe modulare care au fost deja amplasate în localitatea Eşelniţa. De asemenea, a fost suplimentată cantitatea de motorină scoasă de la Rezervele de Stat, în total 26 de tone fiind puse la dispoziţia Instituţiei Prefectului Judeţului Mehedinţi. Referindu-ne tot la acest tip de ajutoare umanitare interne de urgenţă, vreau să precizez că în aceeaşi şedinţă de Guvern a fost aprobată acordarea unor materiale de construcţii în valoare de 1 milion de lei, cu titlu gratuit, pentru populaţia afectată de calamităţile naturale înregistrate în luna iulie, în judeţul Vâlcea”, a declarat Monica Dajbog.
Ea a precizat că după producerea inundaţiilor din luna iulie, vicepremierul Gabriel Oprea i-a asigurat pe locuitorii comunei Vaideeni că vor avea la dispoziţie materialele de construcţii necesare refacerii locuinţelor distruse, aceştia urmând să primească în aceste zile ciment, oţel beton, BCA, cherestea, cărămizi, var, tablă zincată şi lemn pentru construcţii. Finanţarea pentru aceste materiale a fost realizată din bugetul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale.
Gabriel Oprea a cerut prefecţilor din judeţele afectate să-l ţină permanent la curent cu modul de desfăşurare a acţiunilor dispuse pentru ajutorarea populaţiei şi, acolo unde este cazul, să solicite sprijin pentru luarea de noi măsuri.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne intervin în continuare în localităţile inundate pentru îndepărtarea efectelor viiturii şi sprijinirea comunităţilor să revină la o stare de normalitate.
Citeşte şi Prăpăd la graniţele României: Serbia şi Croaţia lovite din nou de inundaţii