De la debutul pandemiei, numărul de oameni morţi de COVID-19 în lume a crescut alarmant. Chiar dacă împreună cumulează 12,5% din populaţia Terrei, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Brazilia au înregistrat aproape 50% din numărul total de decese la nivel mondial.
Statele Unite au raportat peste 740.000 de decese din cauza COVID-19, mai mult decât orice altă ţară, relatează Associated Press.
„Este un moment critic al existenţei noastre. Ce trebuie să facem ca să ne protejăm pentru a nu mai exista încă cinci milioane (de decese, n.red)?”, a declarat dr. Albert Ko, medic specializat în boli infecţioase din cadrul Facultăţii de Sănătate Publică a Universităţii Yale.
Potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 este aproape cât populaţia oraşelor Los Angeles şi San Francisco la un loc. De asemenea, poate fi comparat cu cel al oamenilor ucişi începând din 1950 în confruntări militare, arată estimările Institutului „Peace Research” din Oslo.
La nivel mondial, COVID-19 a devenit a treia cauză de moarte, după bolile cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral.
Potrivit sursei citate, bilanţul alarmant de decese din cauza COVID-19 în lume ar putea fi unul şi mai mare, deoarece statisticile recente nu ţin cont de oamenii care mor acasă fără să aibă parte de îngrijiri medicale în ţări sărace, precum India.
În cele 22 de luni de la izbucnirea pandemiei, focarele de COVID-19 au afectat numeroase ţări. În prezent, virusul SARS-COV-2 face ravagii în Rusia, Ucraina şi în Europa de Est, în precădere în ţări unde zvonurile, dezinformarea şi lipsa de încredere în Guvern au împiedicat campania de vaccinare anti-COVID-19. De exemplu, în Ucraina, doar 17% din populaţie este vaccinată cu schema completă, în vreme ce în Armenia, doar 7% s-au imunizat împotriva noului coronavirus.
„Această pandemie este unică deoarece a lovit cel mai mult ţări dezvoltate economic. Aceasta este ironia COVID-19”, a declarat Dr. Wafaa El-Sadr, director al CAP, un centru pentru sănătate al Universităţii Columbia.
Potrivit sursei citate, statele mai dezvoltate în care speranţa de viaţă este mai mare au o populaţie îmbătrânită, bolnavi de cancer şi vârstnici îngrijiţi în centre rezidenţiale care sunt vulnerabili la COVID-19, a mai precizat El-Sadr.
În schimb, în ţările sărace au populaţii cu un număr mai mare de copii, adolescenţi şi tineri adulţi care au şanse mai mici să se îmbolnăvească de COVID-19.
Cu toate că a fost afectată la începutul lunii mai de tulpina delta, India înregistrează în prezent un număr mai mic de decese prin comparaţie cu Rusia, Statele Unite sau Marea Britanie.
Citeşte şi: BILANŢ COVID 1 noiembrie. Peste 6.000 de infectări cu Covid şi 322 de decese