Motivele sunt numeroase, cel mai des întâlnit fiind convingerea că nu fac ceva greşit (33%). Unul din cinci (22%) a menţionat nevoia de a accesa programe şi aplicaţii neautorizate pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, în timp ce 19% au recunoscut că politicile nu sunt puse în aplicare. Câţiva (18%) au spus că nu au timp să se gândească la politici atunci când muncesc, iar alţii au spus fie că nu le este uşor să se conformeze politicilor (16%), fie că uită să se conformeze (15%), fie că şefii lor nu îi supraveghează (14%).
„Odată cu intrarea în câmpul muncii, generaţia internet aduce cu ea noi oportunităţi, noi abordări, noi metode de lucru, dar şi noi tipuri de aşteptări faţă de angajatori şi chiar tipuri noi de expuneri din punct de vedere al securităţii,”a declarat Cristian Popescu, Director General Cisco România.
Doi din trei (67%) participanţi la studiu au spus că politicile IT trebuie modificate pentru a răspunde cerinţelor reale privind creşterea flexibilităţii la locul de muncă.
Mai bine de jumătate din angajaţii incluşi în studiu la nivel global (56%) au declarat că au permis altora să utilizeze calculatorul lor fără supraveghere – familie, prieteni, colegi de serviciu şi chiar persoane necunoscute.
Spre deosebire de tinerii angajaţi, studenţii au demonstrat tendinţe mai clare de a adopta comportamente riscante on-line. Mai bine de patru din cinci studenţi (86%) au spus că au permis altora să utilizeze calculatorul lor fără a-i supraveghea, indicând că acest tip de comportament va deveni tot mai frecvent pe măsură ce noua generaţie de angajaţi intră în rândul forţei de muncă în următorii câţiva ani.