Aproape jumătate (46,6%) dintre migranții fără drept de azil în Germania au primit un permis de reședință permanentă, întrucât autoritățile au considerat că ei s-au integrat în Germania ori că nu au legături strânse cu țările lor de origine, 34,8% au obținut un permis temporar, iar 18,6% sunt ‘tolerați’.
Referindu-se la situația celor din urmă, guvernul de la Berlin afirmă că nu a recurs la expulzarea lor din motive diverse, cum ar fi atitudinea autorităților din țările lor de origine — care nu cooperează pentru repatrierea propriilor cetățeni imigranți ilegali—, situația nesigură din țările unde migranții ar trebui repatriați și faptul că unii au venit în Germania fără acte de identitate.
Uniunea Creștin-Socială (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, și dreapta radicală Alternativa pentru Germania (AfD) consideră că aceste date arată carențele politicii germane de azil.
‘Faptul că solicitanții de azil pot ignora statul distruge încrederea cetățenilor în eficiența acestuia’, a apreciat ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, membru al CSU, în timp ce liderul regional de la Berlin al formațiunii naționaliste AfD consideră că migranții ‘fac ce vor’ în Germania.
În această țară au ajuns anul trecut aproape 1,1 milioane de migranți, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.