Potrivit raportului Ministerului de Interne, 25.000 de conturi de TikTok au fost activate brusc cu două săptămâni înainte de alegeri. Aceste conturi, create încă din 2016, au difuzat conținut bine prelucrat pentru a promova candidatul Călin Georgescu. Donațiile primite pe platformă pentru această campanie depășesc un milion de euro.
Un rol esențial l-au avut peste 100 de influenceri, cu un total de 8 milioane de urmăritori. Aceștia au fost plătiți pentru a distribui conținut electoral: cei cu mai puțin de 20.000 de urmăritori au primit 390 de lei per postare, în timp ce influenceri mai populari au încasat până la 1.000 de euro per postare.
Activitatea conturilor era coordonată printr-un canal privat de Telegram, numit @propagatorcg, unde se ofereau instrucțiuni clare privind mesajele, utilizarea emoticoanelor, etichetele promovate și strategii pentru a evita detectarea de către algoritmi.
Dragoș Stanca, inițiator al Ethical Media Alliance, a descris această situație drept „o victorie a ficțiunii asupra realității”.
„Percepțiile oamenilor amplificate algoritmic au devenit ceea ce oamenii cred că este mainstream news. Suntem într-o psihoză națională greu de imaginat, dar e o consecință a faptului că am ignorat semnalele date foarte des pe acest subiect, am mers înainte și acum a venit nota de plată”, a spus specialistul.
Raportul Serviciului Român de Informații (SRI) arată că site-urile Autorității Electorale Centrale și ale Biroului Electoral Central au fost vizate de peste 85.000 de atacuri cibernetice de origine rusă. Lansate din 33 de țări, aceste atacuri au încercat să modifice conținutul paginilor sau să le blocheze, afectând accesul la informații corecte.
Cristian Pîrvulescu, politolog, a subliniat gravitatea acestor evenimente.
„Războaiele hibride se duc în mintea oamenilor și se cuceresc atunci când valorile lor se schimbă radical, și din punctul acesta de vedere, eu cred că putem vorbi cel puțin de o reușită parțială, dacă nu cumva o reușită evidentă a acestui război hibrid.Atacul, care este în plină desfășurare, pune în primejdie securitatea națională.”, a spus acesta, potrivit Stirileprotv.
SRI avertizează că infrastructura electorală rămâne vulnerabilă, iar riscul unor noi atacuri persistă chiar înainte de turul al doilea al alegerilor.
„Să sperăm că acest duș rece ne va trezi și vom reinstaura niște reguli de bun-simț în comunicarea publică, de bun-simț în campaniile electorale, ne vom reaminti ce înseamnă o știre de interes public făcută profesionist, ne vom pune ca societate la aceeași masă și vom încerca să reridicăm toate aceste valori fără de care, în umila mea părere, democrația nu are cum să funcționeze, pentru că votăm pe baza cui are mai multe share-uri și view-uri.”, a concluzionat Dragoş Stanca.