Peştele, comoară pentru minte, corp şi suflet. Vezi ce trebuie să consumaţi pentru o sănătate de fier

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile sale fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distantă numeroase boli.
Filip Stan
13 aug. 2015, 17:09
Peştele, comoară pentru minte, corp şi suflet. Vezi ce trebuie să consumaţi pentru o sănătate de fier

Consumul ridicat de pește este implicat în atenuarea tulburărilor de ritm cardiac și în prevenirea riscului de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. Înlocuirea cărnii de porc cu pește este primă măsură recomandată celor care au nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor și sunt predispuși la boli cardiovasculare, susțin nutriționiștii.

„Se comunică mult despre beneficiile vestiților acizi grași omega 3, aflați din abundentă atât în peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și în peștele de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc). Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Acești acizii grași esențiali mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereții acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peștele și suplimentele cu ulei de pește scad nivelul colesterolului ‘rău’ și al trigliceridelor”, a declarat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Aceasta afirmă că acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor.

„Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcționare de acizi grași esențiali. Altfel spus, o dietă în care includem peștele stimulează buna funcționare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din pește previn îmbătrânirea precoce și protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă pește de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puțin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer. Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în dieta celor care suferă de afecțiuni degenerative”, explică Lygia Alexandrescu.

Specialistul susține că peștele are, de asemenea, un conținut valoros de vitamine din grupul B — importante pentru sistemul nervos, vitamina A — necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D — esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale — fosfor, iod, calciu, zinc, fier.

„Peștele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Dintre toate speciile de pește se remarcă însă heringul. 100 g hering ne furnizează jumătate din doză zilnică de vitamina D. În sezonul rece, când expunerea la soare este mai redusă, această vitamină importantă pentru imunitate și sănătatea sistemului osos este luată în mare parte din alimente. În afară de pește, vitamina D se mai găsește în gălbenușul de ou, unt sau ficat. Alături de vitamina D, mineralele precum fosforul și calciul aflate în carnea peștelui sunt deosebit de utile atât copiilor pentru formarea sistemului osos, cât și adulților pentru prevenirea osteoporozei. Peștele cu carnea mai roșiatică (somon, ton) este mai bogat în fosfor, calciu, iod și fier. De exemplu, 100 g ton conțin 300 mg fosfor”, a spus nutriționistul.

Carnea de pește este mai ușor de digerat decât alte feluri de carne, spun specialiștii, dar depinde de modul în care este preparată.

„A mânca pește prăjit în ulei asortat cu maioneză și cartofi prăjiți nu înseamnă că s-a beneficiat de o masă sănătoasă. Cel mai indicat este peștele fiert, preparat la abur (în steamer), la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi, ulei de măsline). Astfel își păstrează toate proprietățile nutritive. Un pește gătit perfect pentru a-și păstra toate beneficiile nutritive este peștele care se rupe ușor cu furculița și are o culoare oarecum opacă pe margini și puțin translucidă pe mijloc”, a adăugat Lygia Alexandrescu.

În ceea ce privește alimentele cu care este asociat, peștele poate fi pus pe aceeași farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod tradițional, este delicios cu mămăliguță. De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează, ne sfătuiește specialistul.

Nutriționistul precizează că anumite metode de conservare îi pot modifica proprietățile, de aceea este de evitat consumul de pește afumat sau la conservă.

„Peștele afumat este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conține și sare și alte substanțe nocive, motiv pentru care este indicat doar ocazional, în cantități mici, de poftă. Nici conservele din pește nu sunt prea indicate, deoarece pot conține prea multă sare, aditivi, conservanți. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat”, a indicat specialistul.

Vezi: Alimente pe care poţi să le mănânci la orice oră

Potrivit nutriționistului, peștele poate fi consumat cu încredere în curele de slăbire, fiind chiar indicat că unică sursă de proteine, deoarece are mai puține calorii decât celelalte cărnuri.

„Astfel, heringul ne oferă 170 calorii/ 100 g, macroul — 180, tonul — 160. Dacă vrem chiar mai puține calorii, alegem peștele de apă dulce. Acesta are carnea mai slabă decât cel oceanic și, în consecință, un aport caloric mai mic. 100 g păstrăv conțin 85 de kcalorii, aceeași cantitate de crap — 83 de kcalorii”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Consumul de pește, potrivit specialiștilor, reduce colesterolul și trigliceridele, favorizează scăderea tensiunii arteriale, ajută la întărirea imunității, protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal, diminuează procesele inflamatoare.

„Practic, peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice). Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive, se recomandă consumul de pește de cel puțin trei ori pe săptămână”, mai spune Lygia Alexandrescu.

Vezi: Lista completă a alimentelor care scad colesterolul

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Situație halucinantă în cazul lui Andrei, băiatul mort de peritonită. Sora acestuia spune că i s-a cerut să mușamalizeze cazul: „Mi-au spus că e mai bine să știm doar noi”
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
FRF stabilește reguli stricte pentru suporterii meciului România – Kosovo
MediaFlux
Silviu Prigoană era DEVASTAT de o DURERE SECRETĂ. TRAGEDIA unuia dintre COPII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva