Peştele, comoară pentru minte, corp şi suflet. Vezi ce trebuie să consumaţi pentru o sănătate de fier

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile sale fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distantă numeroase boli.
Filip Stan
13 aug. 2015, 17:09
Peştele, comoară pentru minte, corp şi suflet. Vezi ce trebuie să consumaţi pentru o sănătate de fier

Consumul ridicat de pește este implicat în atenuarea tulburărilor de ritm cardiac și în prevenirea riscului de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. Înlocuirea cărnii de porc cu pește este primă măsură recomandată celor care au nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor și sunt predispuși la boli cardiovasculare, susțin nutriționiștii.

„Se comunică mult despre beneficiile vestiților acizi grași omega 3, aflați din abundentă atât în peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și în peștele de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc). Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Acești acizii grași esențiali mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereții acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peștele și suplimentele cu ulei de pește scad nivelul colesterolului ‘rău’ și al trigliceridelor”, a declarat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Aceasta afirmă că acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor.

„Aceasta deoarece creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcționare de acizi grași esențiali. Altfel spus, o dietă în care includem peștele stimulează buna funcționare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din pește previn îmbătrânirea precoce și protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă pește de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puțin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer. Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în dieta celor care suferă de afecțiuni degenerative”, explică Lygia Alexandrescu.

Specialistul susține că peștele are, de asemenea, un conținut valoros de vitamine din grupul B — importante pentru sistemul nervos, vitamina A — necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D — esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale — fosfor, iod, calciu, zinc, fier.

„Peștele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Dintre toate speciile de pește se remarcă însă heringul. 100 g hering ne furnizează jumătate din doză zilnică de vitamina D. În sezonul rece, când expunerea la soare este mai redusă, această vitamină importantă pentru imunitate și sănătatea sistemului osos este luată în mare parte din alimente. În afară de pește, vitamina D se mai găsește în gălbenușul de ou, unt sau ficat. Alături de vitamina D, mineralele precum fosforul și calciul aflate în carnea peștelui sunt deosebit de utile atât copiilor pentru formarea sistemului osos, cât și adulților pentru prevenirea osteoporozei. Peștele cu carnea mai roșiatică (somon, ton) este mai bogat în fosfor, calciu, iod și fier. De exemplu, 100 g ton conțin 300 mg fosfor”, a spus nutriționistul.

Carnea de pește este mai ușor de digerat decât alte feluri de carne, spun specialiștii, dar depinde de modul în care este preparată.

„A mânca pește prăjit în ulei asortat cu maioneză și cartofi prăjiți nu înseamnă că s-a beneficiat de o masă sănătoasă. Cel mai indicat este peștele fiert, preparat la abur (în steamer), la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi, ulei de măsline). Astfel își păstrează toate proprietățile nutritive. Un pește gătit perfect pentru a-și păstra toate beneficiile nutritive este peștele care se rupe ușor cu furculița și are o culoare oarecum opacă pe margini și puțin translucidă pe mijloc”, a adăugat Lygia Alexandrescu.

În ceea ce privește alimentele cu care este asociat, peștele poate fi pus pe aceeași farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod tradițional, este delicios cu mămăliguță. De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează, ne sfătuiește specialistul.

Nutriționistul precizează că anumite metode de conservare îi pot modifica proprietățile, de aceea este de evitat consumul de pește afumat sau la conservă.

„Peștele afumat este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conține și sare și alte substanțe nocive, motiv pentru care este indicat doar ocazional, în cantități mici, de poftă. Nici conservele din pește nu sunt prea indicate, deoarece pot conține prea multă sare, aditivi, conservanți. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat”, a indicat specialistul.

Vezi: Alimente pe care poţi să le mănânci la orice oră

Potrivit nutriționistului, peștele poate fi consumat cu încredere în curele de slăbire, fiind chiar indicat că unică sursă de proteine, deoarece are mai puține calorii decât celelalte cărnuri.

„Astfel, heringul ne oferă 170 calorii/ 100 g, macroul — 180, tonul — 160. Dacă vrem chiar mai puține calorii, alegem peștele de apă dulce. Acesta are carnea mai slabă decât cel oceanic și, în consecință, un aport caloric mai mic. 100 g păstrăv conțin 85 de kcalorii, aceeași cantitate de crap — 83 de kcalorii”, a explicat Lygia Alexandrescu.

Consumul de pește, potrivit specialiștilor, reduce colesterolul și trigliceridele, favorizează scăderea tensiunii arteriale, ajută la întărirea imunității, protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal, diminuează procesele inflamatoare.

„Practic, peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice). Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive, se recomandă consumul de pește de cel puțin trei ori pe săptămână”, mai spune Lygia Alexandrescu.

Vezi: Lista completă a alimentelor care scad colesterolul

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii