Un pește nobil, care trăiește în Marea Neagră și ce poate fi chiar de patru ori mai ieftin decât somonul, este pur și simplu ignorat de români. Este vorba de zărgan, cunoscut și sub denumirea de țipar de mare, și se remarcă prin gustul său aromat, textura fină, dar și zecile de beneficii nutriționale.
Zărganul de la Marea Neagră este bogat în vitamina D, Omega-3 și vitamina B, dar și în minerale esențiale precum magneziu, potasiu, calciu, seleniu, fier și fosfor. Specialiștii spun că poate fi consumat regulat, chiar de trei ori pe săptămână, contribuind la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății cardiovasculare.
Zărganul are o formă alungită, fiind subțire, iar oasele sale sunt de culoare verde aprins, ceea ce sperie mulți consumatori, deși nu influențează gustul sau calitatea cărnii. Este singurul pește din Marea Neagră care prezintă oase verzi.
Citește și : Dragoș Pătraru ia la puricat cozonacii Boromir. Cât de sănătoși sunt, de fapt VIDEO
Pe piață, zărganul este accesibil. Jumătate de kilogram de pește întreg congelat costă în jur de 28 de lei, în timp ce varianta eviscerată ajunge la aproximativ 76 de lei per kilogram. Comparativ, somonul file depășește 120 de lei per kilogram în marile magazine.
Foarte mulți români aleg să nu consume zărgan și să opteze pentru variante mai ieftine de pește, precum Pangasius, însă acesta ridică foarte multe semne de întrebare.
Provenit din râul Mekong din Vietnam, o zonă extrem de poluată, acest pește este crescut în condiții controversate, fiind adaptat să reziste în medii toxice.
Mai mult, există zvonuri legate de utilizarea hormonilor pentru creșterea rapidă a acestui pește, însă autoritățile nu au confirmat aceste informații. Chiar dacă este accesibil și fără oase, Pangasius nu este considerat o alegere sănătoasă pentru consum frecvent.