Pangasius, peştele ieftin preferat de români, poate fi cumpărat la un preţ ce porneşte de la aproape 15 lei, ceea ce l-a făcut extrem de atractiv în rândul celor care consumă acest tip de carne. Aşa se face că galantarele pline cu heringi, crapi, matrou sau hamsii ajung să fie ocolite de cumpărători, în căutarea unui chilipir. Puţini ştiu, însă, cu exactitate de unde provine acest tip de peşte şi cât de periculos poate fi pentru organism.
Această specie hibrid de peşte provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong. Apele acestuia sunt poluate din cauza numeroaselor fabrici construite de-a lungul acestuia şi a deşeurilor deversate. De fapt, peştele pangasius a fost creat special pentru a supravieţui în ape murdare, conform Csid.
Pentru este o încrucişare între mai multe specii, pangasius are o toleranţă extrem de crescută la toxinele existente în apă. Mai mult, se hrăneşte cu acestea, curăţând astfel apele de toate relele.
Acest peşte nu face altceva decât să se hrănească cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre. Tocmai de aceea a fost şi „botezat” peştele sanitar.
Citeşte şi: Totul despre expresia ,,colac peste pupăză”. De unde vine și care e contextul potrivit în care se folosește
Un studiu a scos la iveală faptul că peștele pangasius conține niveluri crescute de mercur. Cercetătorii au atras atenţia că acest pește are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași omega 3. Ceea ce a devenit îngrijorător este conţinutul ridicat de mercur, un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice și orbire.
Cu toate acestea, autorităţile nu confirmă şi nici nu infirmă informaţiile referitoare la acest peşte insalubru. Modul în care sunt crescuţi aceşti peşti a devenit inclusiv subiect de documentar.
Şi macroul conţine o cantitate ridicată de mercur, ceea ce poate duce la apariţia unor boli daca este mancat mai des decât recomanda medicii. Nutriţioniştii nu recomandă nici somnul deoarece este injectat cu hormoni pentru a creste rapid.
Citeşte şi: Anamaria Prodan a anunţat când va renunţa la numele Reghecampf. De ce n-a făcut-o până acum
Cu un consum anual de doar şapte kilograme de peste pe cap de locuitor, Romania se află mult sub media Uniunii Europene. Statistic, un european consuma cel putin 24 de kg de peste in fiecare an. Prin comparaţie, în Belgia se consumă 25 de kilograme de carne de peste pe an, în Croația 20 de kilograme, în Cehia – 9,5 kg, in Franța – 35 kg, in Germania – 14 kg, in Grecia – 20 kg, Italia – 25 kg, Polonia – 12 kg, Spania – 42 kg si Marea Britanie – 19 kg. Cel mai mult peste din Europa consuma islandezii, 90 de kilograme pe an, conform Ziare.com.