Românii trăiesc în această perioadă febra cumpărăturilor de Revelion, iar peştele nu trebuie să lipsească de pe masă. Supermarketurile din București au fost pline. Cei de acasă vor să respecte tradiția în noaptea de Revelion, astfel încât anul 2025 să fie prosper. Așa că strugurii, peștele și șampania sunt nelipsite din coșurile de cumpărături.
Revelionul și petrecerile de Anul Nou sunt o perioadă cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții, iar acest lucru este la fel peste tot în lume. Mâncatul de pește în ajunul Anului Nou este o tradiție comună pe meleagurile mioritice și în alte părți ale lumii. Peștele este, în general, un aliment foarte valoros. Conține multe minerale și vitamine care sunt esențiale pentru organism, iar experții recomandă includerea acestuia în alimentație pentru o sănătate bună și un sistem imunitar puternic.
Cum se prepară prăjitura Călin Georgescu. Secretele din carnețelul cu rețete
Bibanul de mare, „loup de mer” (lup de mare) este ieftin și are vitamine, minerale și nutrienți care contribuie la sănătatea organismului. De altfel și nutriționiștii vorbesc despre beneficiile extraordinare pe care le are acest pește. Sunt însă foarte puțini români care îl consumă.
Bibanul de mare constituie o sursă naturală de acizi grași Omega 3, fiind perfect pentru sistemul circulator și cel imunitar. Este bun pentru memorie și previne apariția bolii Alzheimer. Este recomandat și pentru persoanele care suferă de depresie, precum și pentru cele care acuză insomnii.
Reţete Revelion 2025. Răsfaţă-ţi invitaţii cu „creveţi cu portocale” sau „tortul buturugă”
De asemenea, dacă doriți să obțineți mai multă vitamina D, merită să încercați heringul. Nu este la fel de scump ca somonul, dar beneficiile sale sunt cu adevărat impresionante. Are cel mai mare conținut de vitamina D, este ieftin, gustos și disponibil în multe forme în magazine. Heringul marinat este delicios, precum și cel conservat și cel proaspăt. 100 de grame de hering sunt suficiente pentru jumătate din doza zilnică de vitamina D.
Se pare că peştele care conține cea mai mare cantitate de vitamina D este și ieftin, dar și bun la gust. Mai mult de atât, se găsește foarte ușor, în numeroase magazine și poate fi consumat sub diferite forme.
O vitamină care se regăsește din plin în cele multe tipuri de pește este chiar vitamina D. Aceasta este esențială pentru sănătatea oaselor, dar și pentru absorbția calciului. Totodată, peștele mai conține și vitaminele B, dar și vitamina A.
Dacă vrem însă o cantitate mai mare de vitamina D, e bine să ne bazăm pe acest pește. Nu este la fel de scump ca somonul, însă beneficiile sale sunt de-a dreptul uimitoare. Are cea mai mare cantitate de vitamina D și dincolo de asta se găsește și ușor.
Iată că peștele care conține cea mai mare cantitate de vitamina D este chiar heringul. Este ieftin, are un gust bun și îl poți găsi în magazine sub diferite forme. Poți savura hering marinat, dar și hering la conservă sau proaspăt.
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic a vorbit despre acest subiect. Se pare că doar 100 de grame de hering sunt suficiente pentru jumătate din doza zilnică de vitamina D.
Astfel, îl putem adăuga în dieta noastră foarte ușor. Iar pe lângă asta și alte tipuri de pește pot fi consumate fără griji. În acest mod ne asigurăm vitaminele și mineralele necesare și avem și o masă sănătoasă.
“Peștele este un aliment versatil și gustos, care poate fi inclus în meniurile zilnice sub diverse forme, de la supe și tocănițe la salate sau preparate la cuptor. Alegerea acestuia nu doar că adaugă diversitate mesei, dar susține și sănătatea pe termen lung, fiind o investiție valoroasă în bunăstarea fizică și mentală.
Peștele are de asemenea un conținut valoros de vitamine din grupul B – importante pentru sistemul nervos, vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar şi minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier.
Peştele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Dintre toate speciile de peşte se remarcă însă heringul. 100 g hering ne furnizează jumătate din doza zilnică de vitamina D”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, pentru DC Medical.
Cel mai toxic pește din lume. Are peste 70 de paraziți, iar cei care îl consumă riscă să aibă probleme de sănătate. Este vorba despre somonul norvegian, un pește pe care românii obișnuiesc să-l consume destul de des.
Somonul norvegian se găsește în toate supermarketurile și magazinele din România, iar românii obișnuiesc să-l consume frecvent. Deși știm cu toții cât de sănătoasă și recomandată de medici este carnea de pește, ar trebui să ne ferim cât putem de această specie.
Somonul norvegian este unul dintre cei mai toxici și mai murdari pești din lume. Carnea lui conține peste 70 de tipuri de paraziți, iar cei care o consumă riscă să aibă probleme de sănătate.
Această specie de pește este una de crescătorie, iar pentru a deveni cât mai mare, somonul norvegian este hrănit cu diverse substanțe și cu antibiotice. Carnea acestuia nu se compară cu cea a somonului sălbatic.
De asemenea, comparativ cu somonul sălbatic, cel de crescătorie conține mai multe calorii. De exemplu, o sută de grame de somon sălbatic are 115 calorii, în timp ce aceeași cantitate de somon de crescătorie conține 212 calorii. Această diferență uriașă de calorii este dată de tipul hranei.
Astfel că, cel mai bine, atunci când vreți să mâncați un pește bun și sănătos alegeți un somon sălbatic, cu toate că prețul este mult mai mare decât prețul somonului de crescătorie. Acesta este bogat în acizi grași omega-3, iar carnea acestui pește este și o sursă perfectă de proteine. De asemenea, este bogat în vitamina B, potasiu, iar consumul regulat de somon ne poate scădea riscul de a ne confrunta cu probleme cardiace, potrivit click.ro.