O gospodină din Bucureşti a rămas fără grai când a găsit viermi-sârmă în şalăul cumpărat de la o pescărie din Drumul Taberei. „Am luat trei peşti şi am venit cu ei acasă. I-am curăţat să îi pregătesc. Am observat că e ceva în neregulă în peşti. Zic, mă, chiar e adevărat. Nu-mi venea să cred. Nu ştiam ce sunt aştia până la urmă, ca să văd că de fapt sunt viermi. Are şi în zona oaselor şi pe muşchi. Plus ce am mai scos din el. Peştii erau proaspeţi, proaspeţi i-am luat”, povesteşte femeia pentru România TV.
Din fericire, peştele nu a ajuns în tigaie. Dacă ar fi fost consumat, întreaga familie se alegea cu dureri abdominale groaznice.
Parazitul se fixează în musculatura unor peşti precum bibanul, ştiuca, şalăul, somnul sau sturionii.
Dacă nu este distrus prin gătirea corespunzătoare a peştelui – fierbere sau prăjire, vierme-sârmă poate perfora stomacul omului.
„Omul se poate infesta indirect consumând peşte infestat, în cazul în care peştele nu a fost bine pregătit termic, adică fript sau fiert. În cazul în care se întâmplă ca omul să consume o astfel larvă, în stare vie, parazitul pătrunde în tubul intestinal şi poate pătrunde în peretele acestuia sau chiar să-l perforeze, moment în care apar simptome. Apar durerile abdominale, greţurile, voma şi diareea sau în cazuri foarte grave se poate ajunge până la peritonită„, a declarat la România TV biologul Vasile Petru Burian, care a ţinut să precizeze că totuşi aceste cazuri sunt rare.
Mai mult, viermele migrează şi în alte organe şi poate ajunge chiar până în muşchii gambei, unde formează chisturi. Iar singura cale de scăpare este intervenţia chirurgicală de extragere a acestora. Totuşi, vânzătorul de la pescăria de unde femeia a cumpărat şalăul încearcă să ne liniştească.
„Nu există şalău să n-aibă aşa ceva. E o perioadă acum când face şalăul paraziţi. Se distrug, oricum, la prăjeală. Cum face omul limbrici într-o anumită perioadă…şi îi elimină. Şi OPC-ul ştie, s-a discutat. Nu poate nici să-l arunce pe gârlă„, a spus vânzătorul în faţa unie camere ascunse.
La cererea România TV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucuresti a realizat un examen de laborator, pe o bucată din acelaşi peşte. Rezultatele au confirmat prezenţa acestui tip de vierme.
Autorităţile spun că vor demara, în perioada următoare, mai multe controale.