Grinch este un personaj fictiv, creat de desenatorul şi ilustratorul american Dr. Seuss, care a apărut pentru prima dată în 1957, în volumul de benzi desenate pentru copii „How the Grinch Stole Christmas!”, adaptat pentru marele ecran în anul 2000, în lungmetrajul „Cum a furat Grinch Crăciunul”. Din cauza caracterului prefăcut al acestui personaj şi a faptului că ura sărbătorile, Grinch a devenit cu timpul un termen folosit pentru a descrie o persoană care nu apreciază sărbătoarea şi spiritul Crăciunului sau o persoană cu o atitudine grosolană şi hrăpăreaţă, informează site-ul revistei New Musical Express.
Cântăreaţa americană a primit această distincţie – deloc onorabilă – întrucât, în opinia reprezentanţilor PETA, „Janet Jackson a exploatat bunăstarea animalelor în alegerile ei vestimentare mai mult decât oricare altă vedetă în 2011”.
Janet Jackson, care s-a asociat cu compania Blackglamma pentru a lansa o linie de accesorii vestimentare din blană, în noiembrie, a fost urmată în acest top alcătuit de PETA de regizorul Cameron Crowe şi de starleta Kim Kardashian.
„Deşi sărbătorile de iarnă au loc în timpul unui anotimp al generozităţii şi al păcii pe pământ, acest lucru nu este întotdeauna valabil şi pentru prietenii noştri, animalele. Atunci când Janet Jackson a fost victima acelui incident, petrecut la gala Super Bowl, măcar acel «lucru» care a sărit direct în faţa celor 170 de milioane de telespectatori (sânul dezgolit al cântăreţei, n.r.) era ceva care îi aparţinea, spre deosebire de blănurile de animale cu care se drapează, care sunt la fel de moarte ca şi gustul ei vestimentar şi cariera ei”, a spus Wendy Wegner, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei PETA.
Printre celelalte cântăreţe care au supărat organizaţia PETA în 2011 se află Rihanna, criticată de acest grup pentru faptul că a purtat o rochie din pene de struţ în luna septembrie, dar şi Kelis, criticată pentru faptul că a purtat în public o haină din blană naturală.