În timpul somnului, celulele epiteliale moarte ajung pe suprafața saltelei și favorizează dezvoltarea acarienilor. În plus, dacă transpiri mult în timpul nopții, salteaua ta ar putea prinde mucegai în timp. O saltea neîngrijită, pe care nu o cureți periodic, poate agrava alergiile sau astmul alergic. În plus, o saltea murdară va mirosi neplăcut și astfel nu îți va oferi confortul necesar.
Curățarea și dezinfectarea saltelei de pat merg mână în mână. Așadar, pe lângă îndepărtarea petelor cu ajutorul unui detergent, este important să folosești și produse care să înlăture bacteriile de pe suprafața saltelei, indiferent dacă aceasta este murdară sau nu.
De cele mai multe ori, o saltea poate fi curățată și dezinfectată folosind produse de menaj obișnuite, însă există anumite situații în care acest lucru nu este posibil. De exemplu, petele de sânge sau urină de animal sau diferitele urme de mâncare scăpată pe pat sunt mai greu de îndepărtat. Așadar, pentru fiecare în parte trebuie acționat diferit, pentru a evita deteriorarea saltelei.
Indiferent de tipul de saltea de pat, ai grijă să nu o uzi prea tare! Dacă pătrunde prea multă apă în straturile de spumă, aceasta se va evapora foarte greu și există posibilitatea nedorită ca o cantitate de apă să rămână impregnată în saltea. Asta va duce la formarea mucegaiului.
Orice saltea poate fi curățată, însă trebuie să ai mare grijă când vine vorba despre saltele din spumă cu memorie. Pentru a evita ca produsele de curățat să distrugă stratul superior, cel mai bine este să prepari acasă o soluție sau să cureți salteaua cu apă și săpun sau detergent de rufe. De asemenea, nu este indicat să speli cu aburi o saltea cu spumă cu memorie. Dacă totuși este necesar să umezești suprafața, încearcă s-o usuci cu un uscător de păr, la temperatură și putere mică.
Așadar, iată ghidul nostru pentru curățarea saltelei!
Pentru a-ți curăța salteaua corespunzător, ai nevoie de un aspirator, săpun de vase sau detergent, o cârpă sau un burete, bicarbonat de sodiu și apă rece sau ușor călduță.
Pont: Cârpele din microfibre nu trebuie să lipsească din casa nimănui. Acest tip de material conține zeci de mii de fibre, ceea ce îl face foarte absorbant. Atunci când îți cureți salteaua, este extrem de important ca tot lichidul să fie îndepărtat, pentru a evita formarea mucegaiului.
Înainte să începi curățarea saltelei, pune toate așternuturile la spălat. Pentru a omorî toți acarienii, spală așternuturile și protecția pentru saltea la cel puțin 50 de grade Celsius. De asemenea, optează pentru o saltea cu husă detașabilă și lavabilă. De cele mai multe ori, acestea pot fi spălate la 30 de grade Celsius. Dacă vrei să speli lenjeriile de pat cu apă rece, pune-le în uscătorul de rufe pentru 15 minute. Astfel vei elimina toate bacteriile.
Pont: Atunci când cureți salteaua, e un moment bun să speli și pernele. Să igienizezi doar fețele de pernă nu este suficient pentru a scăpa de microorganismele care s-au dezvoltat în patul tău. Specialiștii recomandă să speli și pernele odată la patru luni. Citește cu atenție instrucțiunile pentru a spăla pernele la temperatura recomandată de producător.
Aspiră întreaga suprafață a saltelei, pentru că acesta este locul favorit în care se dezvoltă acarienii și se depune mult praf.
Pont: Insistă bine la cusăturile și denivelările husei, dacă aceasta nu este detașabilă, pentru că murdăria are tendința de a se depune în acele mici șanțuri ale îmbinăturilor. Pentru o mai mare precizie, îndepărtează peria aspiratorului și folosește direct furtunul sau o perie mai mică.
Dacă salteaua ta a căpătat un miros vag, îl poți îndepărta folosind puțin bicarbonat de sodiu. Acesta este un remediu natural. Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute de pe suprafețe și poate fi folosit pentru a curăța aproape orice. Lasă bicarbonatul să stea câteva ore pe suprafața saltelei, apoi folosește aspiratorul!
Pont: Dacă speli salteaua pentru prima data, e indicat să pui mai mult bicarbonat de sodiu și să-l lași să acționeze întreaga zi. Dacă poți, lasă salteaua sub razele soarelui, pentru o dezinfectare mai bună. De asemenea, dacă ai un recipient în care să pui puțin oțet diluat, poți pulveriza ușor, de la distanță, pe saltea.
Dacă ai pătat salteaua sau există o porțiune care este extrem de murdară, vei avea nevoie de multă răbdare pentru a o scoate la capăt – mai ales dacă pata este mai veche. În funcție de aceste aspecte, este posibil ca petele să îți dea ceva bătăi de cap, iar apa și săpunul să nu fie de ajuns. Cel mai probabil, vei avea nevoie de un produs special de curățat.
Fie că este vorba despre pete de ulei, vin roșu sau urme lăsate de animalele de companie, există o soluție pentru toate aceste neplăceri. Iată ce poți folosi, în funcție de tipul de pete pe saltea!
BICARBONAT DE SODIU: absoarbe toate mirosurile neplăcute și te scapă de microorganismele de pe saltea;
SARE: absoarbe umezeala și este ideală în cazul în care există pete de urină pe o saltea ortopedica. Ideal este să pui imediat sare în locul în care animalul de companie sau copilul au pătat salteaua;
APĂ OXIGENATĂ: dacă ai pete vechi pe saltea, aceasta este o soluție bună. Poți adăuga puțin bicarbonat de sodiu și câțiva stropi de detergent de vase și vei obține o soluție care îți va reda prospețimea saltelei;
OȚET: deși este extrem de eficient în îndepărtarea mirosurilor, trebuie să ai mare grijă! Poți dilua o cantitate de oțet alb în apă, însă trebuie să pulverizezi soluția de la distanță!
ZEAMĂ DE LĂMÂIE: în combinație cu bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie poate face minuni cu petele dificile de pe saltea. Însă, și de această dată, trebuie să pulverizezi soluția de la distanță, pentru a evita umezeala în exces.