Pactul ONU a dat avânt migraţiei pe plan global, deoarece se concentrează pe gestionarea acestui fenomen şi nu pe oprirea lui, a subliniat Szijjarto.
El a menţionat că anul trecut în Spania numărul intrărilor ilegale s-a dublat, în Turcia au fost reţinuţi cu 50% mai mulţi migranţi clandestini decât în 2017, iar în Cipru numărul sosirilor de migranţi s-a dublat de asemenea. În plus, numărul celor care sosesc la graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia creşte constant, a argumentat şeful diplomaţiei ungare la postul public M1, păotrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, oficialii de la Bruxelles au făcut din adoptarea Pactului ONU privind migraţiile o chestiune de prestigiu, cu toate că Ungaria a atras atenţia de la bun început că nu există o poziţie unică europeană, iar acum cei de la Bruxelles fac tot posibilul pentru a susţine implementarea acestui acord global. „Fireşte că noi vom împiedica acest lucru”, s-a angajat Szijjarto.
Ministrul ungar a mai explicat că 40 de membri ai ONU nu au votat pactul, aşa încât acesta nu poate servi în mod real drept punct de referinţă internaţional, iar dintre statele Uniunii Europene un număr de nouă, adică o treime din bloc, nu au votat documentul. „Deci nu se pune problema că ţările europene vor să implementeze pactul global privind migraţiile ca front unit”, a afirmat Szijjarto, informează Agerpres.
La 18 decembrie anul trecut, Adunarea Generală a ONU a ratificat cu o majoritate foarte puternică Pactul global cu privire la migraţii, destinat să consolideze cooperarea internaţională pentru ”o migraţie sigură, ordonată şi reglementată” şi care a fost adoptat la începutul lunii decembrie, la Marrakech (Maroc), de 165 de ţări membre ale Naţiunilor Unite. În timpul votului, 152 de ţări s-au pronunţat în favoarea Pactului, 12 s-au abţinut, iar cinci au votat împotrivă, între care SUA şi Ungaria.