Proiectul imobiliar care prevede construirea unui centru comercial și a unui bloc de 7 etaje în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei a primit avizul preliminar de urbanism de la Primăria Capitalei, în urmă cu două luni, scrie b365.ro.
Citeşte şi ONG: Autorizaţia de desfiinţare a unor construcţii de pe Şoseaua Kiseleff din Capitală este ILEGALĂ
„Proiectul de peste 30.000 de metri pătraţi de spaţiu construit este ilegal din multe puncte de vedere: distruge o zonă verde, nu respectă regimul de înălţime în zonă, agresează monumentul istoric de importanță naţională Palatul Ştirbei, ignoră reglementări privind locurile de parcare şi va aglomera şi mai mult traficul în zonă. Cu alte cuvinte, este un alt tun imobiliar care nu ține cont de nimeni și de nimic”, sustine Nicusor Dan, presedintele „Salvati Bucurestiul”, pe pagina personala de Facebook, atasand si un link unde poate fi semnata petitia online impotriva proiectului imobiliar, AICI.
„Nu sunt de acord cu construirea unui centru comercial și a unui complex de locuințe în imediata apropiere a unui monument istoric și solicit conservarea și restaurarea monumentului, a anexelor și a zonei aferente.
Nu există vreo justificare pentru depășirea înălțimii maxime admise, de la 22 m, cât permite Zona Protejată nr. 16 Calea Victoriei (zonă cu grad maxim de protecție), la 34,5 m, înălțimea propusă pentru clădirea din spatele Palatului Știrbei. Un corp cu o asemenea înălțime ar agresa Palatul Știrbei, un monument istoric de cat. A, de importanță națională, cu o înălțime de doar 17 m.
Mai mult, amplasarea clădirii din proiect, de 21 m înălțime, de-a lungul străzii Banului ar afecta Universitatea Națională de Arte, spațiile acesteia având în mod evident nevoie de lumină naturală, nu de umbra unui colos înfipt sfidător în ansamblul de clădiri din zonă.
Citeşte şi Nicuşor Dan, despre Klaus Iohannis la 100 de zile de mandat: A ajuns să conteze doar în PNL
Partea din spate a amplasamentului încalcă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temişana, aprobat în ședința CGMB din 27.01.2011, ce permite construcţii noi cu CUT 1.8 şi Hmax 10m. Această zonă protejată cuprinde și părți din străzile Banului și General Constantin Budișteanu, unde proiectul propune clădiri prevăzute a avea CUT 3,85 şi Hmax 17,5m-21,5m, fără a fi demonstrată oportunitatea acestor depășiri.
De asemenea, este încălcată hotărârea CGMB nr. 66/2006 privind disponibilitatea locurilor de parcare. Articolele 6.1, 7.1 și 7.2 prevăd, pentru cei 11,761 mp de spații comerciale, (11.761 / 20) + 10% = 647 locuri de parcare, pe când numărul total de locuri de parcare propus în proiect este de doar 507″, se mentioneaza in petitia online.