Petiţia, intitulată „Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri”, a fost iniţiată de Csibi Magor, director al World Wide Fund For Nature, fiind însoţită de mesajul: „Circurile care exploatează animale trebuie să dispară! Este nevoie de o legislaţie clară, care interzice aceste practici pentru todeauna!”, informează news.ro
Citeşte şi Incendiul PUTERNIC la Circul Globus: 11 animale au murit, printre care şi doi tigri UPDATE
El susţine că sunt aproximativ 3.890 de tigri rămaşi în libertate pe tot globul.
„Specia este grav ameninţată de dispariţie şi totuşi îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5.000 de tigri în captivitate şi din păcate nici ţara noastră nu este o excepţie. Am putut vedea tigru ţinut ca pet la Arad, tigru ţinut în cuşcă de interlopi şi de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus. Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferinţa animalelor în scopuri de distracţie n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni”, spune iniţiatorul petiţiei, care în câteva ore a adunat peste 12.700 de semnături.
Unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în urma unui incendiu izbucnit luni dimineaţă la o clădire din Capitală în care se aflau zeci de animale ale Circului Globus.
În primăvara anului trecut, fostul deputatul independent Remus Cernea a iniţiat un proiect legislativ care prevedea interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ şi relocarea în rezervaţii a animalelor de la circuri, prin modificarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor. Proiectul a fost însă respins.
Citeşte şi Incendiu la o şcoală din Arad: aproximativ 200 de elevi au fost evacuaţi
În Capitală, folosirea animalelor la circuri a fost interzisă în sectoarele 1 şi 6. Consiliile locale ale acestor sectoare au adoptat, la sfârşitul anului trecut, hotărâri care interzic activităţile şi spectacolele ce folosesc dresuri de animale.
Astfel, în aceste sectoare sunt interzise spectacolele cu plată sau gratuite oferite de către circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice, de companie, precum şi cele care au expoziţii de animale sălbatice tip zoo. De asemenea, este interzisă camparea circurilor ambulante, a caravanelor şi a trupelor de artişti ambulanţi care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice sau de companie. Potrivit hotărărilor emise de cele două consilii locale, este interzisă şi „orice formă de publicitate (afişe, bannere, flyere, precum şi maşini, tricilete, caruri, cărucioare, motoscutere, care promovează spectacole de circ ce au în program dresuri de animale sălbatice, precum şi cele care au expoziţii de animale sălbatice de tip zoo”. Interdicţia se aplică chiar dacă spectcolele au loc în zone din afara sectorului.