Într-o postare pe Facebook, alături de multe poze făcute printre tarabe, ministrul Daea îi îndeamnă pe români să privilegieze consumul de produse româneşti, ajutându-i în acest fel şi pe producători.
„Piața, oglinda activității noastre!
Ca de fiecare dată, atunci când trec printr-un oraș sau mă cazez în miezul nopții pentru o odihnă scurtă, dar necesară, nu pot să ocolesc piața, locul în care oferta și cererea de produse se întâlnesc cu interesul deopotrivă al producătorului și al cumpărătorului.
În freamătul zilei, piața este tot timpul locul de întâlnire între cei ce produc și cei ce consumă, care în fuga timpului se ciocnesc cu interesele de moment pe culoarul dintre mesele atât de frumos ornamentate cu fructele și legumele de sezon, încât oricât ai fi de grăbit, ispita frumuseții și a gustului fructelor și legumelor românești te determină să nu pleci cu mâna goală din piață.
Citeste si Veste mare de la Ministerul Agriculturii. Ce se întâmplă cu programul „Tomata”, creat de Petre Daea
Așa am făcut și eu în piața centrală din Târgu Jiu, unde în miezul zilei am putut găsi un sortiment larg de legume și fructe la prețuri acceptabile.
O piață ofertantă, diversificată și de bună calitate, însoțită de regretul că prețul licitațiilor pentru mesele din piață i-a pus la grea încercare pe producători și comercianți.
Piață bogată, prețuri bune, să-i ajutăm pe producătorii români cumpărându-le produsele a căror calitate net superioară altora ne îndeamnă să le consumăm!
Să ne adunăm în jurul meselor cu bucatele făcute de noi, din produsele obținute la noi!
Să mâncăm românește!„, a scris ministrul pe Facebook.
Într-un interviu oferit pentru România TV, ministrul Agriculturii a anunțat care sunt prioritățile sale, în noul mandat.
„Proiectul cu privire la sistemul de irigații se află pe circuitul de avizare. Este obligatoriu acest act normativ, Parlamentul României a aprobat un program al sistemului de irigații, de la 1,9 milioane de hectare, la 2,6 milioane de hectare. Actul normativ stabilește concret pașii de realizat, astfel încât în 2027 să ajungem până la această suprafață. Pentru prima dată, actul normativ introduce un program de reabilitare – sistemul de desecare și drenaj. Sunt suprafețe în România care necesită sa fie ținute în echilibru pentru a putea crește plante în zonele respective. Aceste lucrări sunt absolut necesare.
Alt act care există în circuit, un proiect care se află în proces de avizare între ministere este cel de reglementare a activității Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, în așa fel încât să putem realiza un lanț comercial în țară, care să răspundă la nevoile fermierilor și la dorințele consumatorilor.
Un alt proiect se referă la acordarea subvenției la motorină, pentru fermieri. Deja se distribuie sumele cuvenite pentru fiecare.
În plus, avem în vedere întărirea colaborării cu Academia de Științe Agricole, MADR și fermierii, astfel încât să stabilim soluțiile cele mai bune de urmat din punct de vedere tehnologic, pe care să le punem la dispoziția fermierilor.
Avem acte normative în faza de elaborare. La timpul potrivit, voi anunța. În fiecare zi elaborăm acte normative. Trebuie rezolvate problemele curente și să ne punem la adăpost, prin executarea lucrărilor de irigații, absolut necesare (…) Fiecare zi, fiecare oră contează!”, a declarat Petre Daea, pentru România TV.