Atât participanţii la Târgul Cepei, cât şi ministrul Petre Daea au lăudat produsele vândute de producători veniţi din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, chiar dacă preţurile au fost mai mari decât în anii precedenţi.
„E foarte bună asta, e apoasă, e mai bună. Se mănâncă cu slănină, cu brânză. E un pic mai scumpă, dar nu-i nimic, că şi ei muncesc.”, a spus un cumpărător, evident mulţumit de calitatea cepei.
Cei mai mulți producători au venit din comuna Pericei, din județul Sălaj, zonă unde, potrivit legendelor locale, se cultivă ceapa de 700-800 de ani.
În plus, localitatea a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare monument dedicat cepei şi o cunună împletită din 45.000 de cepe.
„A fost un an secetos, dar ceapa nu are nevoie de apă multă. Preţul este 10 lei cununa. Anul trecut a fost cu opt lei, acum mergem după inflaţie. Patru luni n-a plouat aproape deloc, normal ar fi trebuit să fie cât palma.”, a declarat unul dintre producători.
Chiar şi aşa, oamenii nu s-au ferit să cumpere. Iar printre ei, la cea de a 51-a ediție a Târgului Cepelor, a fost și Ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Uitaţi cu câtă grijă o fac. Aici e artă, dom’le. Artă şi multă muncă. A fost un an mai dificil, dar s-au descurcat. Acum nu pot să mănânc în fața dumneavoastră, dar cu siguranţă mă duc la masă şi o să desfac o ceapă, să o mănânc.”, a spus Petre Daea, potrivit Stirileprotv.