Semne de întrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul României cu privire la recoltele-record au apărut în momentul în care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, recolta de porumb în 2018 a fost de 18,3 milioane tone, în creștere cu peste 4 milioane de tone față de 2017, la o suprafața similară. Pe de altă parte, în 2017 producția crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone față de 2016 pe fondul unor condiții meteo favorabile. Cu alte cuvinte, producția de porumb în România a crescut în doi ani cu 8 milioane de tone, adică o creștere de 70% a producției, în condițiile unei ușoare scăderi a suprafeței cultivate cu porumb din 2016 până în 2018, potrivit unei analize G4media.ro.
Întrebat într-o conferință de presă despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanța evenimentului. „Noi primim tot timpul informații de la Comisie și răspundem întotdeauna. Sunt corespondențe uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu în parte. Am văzut că s-a interpretat că nu sunt adevărate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere în acord pe sistemul informațional pe care îl au statele și pe care îl are și UE. Am mai primit aceste cereri și privind alte domenii, e o procedură normală„.
Miza corectitudinii acestor date e semnificativă: în 2018, creșterea producției în agricultură (determinată în grad covârșitor de creșterea masivă a producției raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din creșterea de 4,1% a economiei României.