Petre Daea apără vaca. Ministrul Agriculturii a mers vineri la Brăila, unde a participat alături de secretarul de stat Sorin Moise, la o întâlnire regională pe tema Planului Național Strategic 2023-2027, la care au fost prezenți zeci de agricultori.
Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a vorbit printre altele despre un raport Greenpeace care arată a indicat faptul că „animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, în principal prin metanul pe care îl eliberează, în timp ce autovehiculele au produs 656 milione tone de dioxid de carbon”.
„Vaca este specia care trece prin mari greutăți, în primul rând de interpretare. Nu vedeți că, acum, vaca a devenit dușmanul planetei? Toate cătările acuzațiilor sunt pe coarnele vacii. Că, acum, vaca este responsabilă când avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi. Trebuie să înțelegem acest lucru și să fim atenți la nuanțe, dar atenți și la principii, să acționam în baza lor. De aceea am zis și am socotit că este necesar să facem un supliment de sprijin pentru taurine și să introducem bunăstarea la taurine. O să vedeți ce înseamnă ca sumă. Acest animal trebuie protejat și sprijinit. Nu există ecosistem fără animal!”, a declarat ministrul Petre Daea.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice demarate de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) după focarele de gripă aviară descoperite la fermele din Brașov. De asemenea, ministrul a anunțat că circa 100 de tone de carne de la ferma celui mai mare producător de carne de curcan din România vor fi incinerate după depistarea focarelor.
Trei focare de gripă aviară cu subtipul H5N1 au fost confirmate în judeţul Braşov la mai multe ferme de curcani. Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. În total, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea.
„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a declarat ministrul Petre Daea, la Digi 24.
Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare, în condiţiile în care este vorba despre o fermă foarte mare din România care furnizează în magazine carnea de curcan, ministrul a răspuns: „Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”. În ceea ce privește o eventuală culpă a acestei ferme, Daea a afirmat că nu este exclus niciun scenariu. „Specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.