Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, participă, în perioada 14-16 septembrie, la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, ce va avea loc la Praga, Republica Cehă, informează ministerul printr-un comunicat.
Discuţiile din cadrul sesiunii plenare se vor axa pe tema:”Asigurarea securităţii alimentare – Rolul agriculturii şi alimentelor UE în producţia globală durabilă de alimente”.
Petre Daea, din nou în mijlocul oilor: „Să ne păstram tradițiile și să muncim pentru binele țării!”
„Dezbaterile miniştrilor agriculturii în cadrul reuniunii informale a Consiliului UE se vor concentra pe problemele actuale din domeniul securităţii alimentare, pe tendinţele şi soluţiile viitoare care să contribuie la reducerea foametei în lume. De asemenea, România va milita pentru lanţurile scurte de aprovizionare, ca elemente de bază pentru a facilita tranziţia către sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui în mod semnificativ la consolidarea rezistenţei tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale şi locale. Va fi evidenţiată, de asemenea, importanţa cercetării şi a inovării în sprijinirea agriculturii în procesul de atenuare a efectelor schimbărilor climatice în vederea asigurării unei dezvoltări agricole durabile. Totodată, va fi subliniată ideea care vizează elaborarea strategiilor privind schimbările climatice în direcţia menţinerii unei agriculturi competitive şi a utilizării eficiente a apei, astfel încât comunităţile rurale să poată cunoaşte o modernizare corespunzătoare”, se menţionează în comunicat.
În acest context, potrivit sursei citate, România noastră va semnala necesitatea realizării unei analize care să asigure coerenţa între toate cerinţele strategiilor lansate, care impun exigenţe de mediu şi climă diferite.
La reuniune se va accentua necesitatea ca fermierii să beneficieze de stimulente financiare corespunzătoare, servicii de consiliere şi informare specifică pentru fi atraşi să aplice soluţii eficiente pentru sechestrarea durabilă a carbonului şi reducerea emisiilor de carbon.
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să ia măsuri în ceea ce privește siguranța alimentară și în privința combaterii pestei porcine
Primul oraș din țară care va folosi apa epurată în irigații. Ministrul Daea susține proiectul
Proiectul de a utiliza în agricultură circa zece milioane de metri cubi pe an de apă filtrată de stația de epurare a stârnit interesul ministrului Petre Daea, care a ținut să facă luni seară o vizită fulger la Buzău.
Conform proiectului anunțat de edilul Buzăului, Constantin Toma, în urmă cu o lună, apa epurată care se deversează în râul Buzău va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comunele limitrofe precum Gălbinași, Țintești și Cilibia.
Alături de Petre Daea s-au aflat și directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa, dar și buzoianul Nicolae Mărăcine, fost director general al ANIF.
„Avantajele sunt uriașe iar câțiva fermieri mari de la Buzău abia așteaptă să-și irige terenurile în acest fel. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. Apoi, gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului”, declară Nicolae Mărăcine.
În drum spre stația de epurare, ministrul Petre Daea și primarul Constantin Toma s-au întâlnit cu mai mulți legumicultori. Aceștia consideră că folosirea apei epurate pentru irigații este o soluție binevenită. „Va fi un proiect pilot de cercetare la nivel național. I l-am prezentat premierului Nicolae Ciucă, a fost interesat, mi-a spus să-i dau bătaie. De la Buzău, proiectul poate fi extins în toată țara, cu avantaje considerabile. Nu vom mai arunca apa, o vom folosi pentru irigare și îngrășământ, vom reduce și prețul final al apei, epurarea e mare consumatoare de energie”, spune Constantin Toma, primarul Buzăului.
Petre Daea l-a asigurat pe edilul Buzăului că va susține acest proiect inedit, care ar putea salva agricultura din jurul orașului. Primarul Buzăului precizează la rândul său că, dacă se va asigura finanțare de la Guvern, acest proiect pilot la nivel național ar putea fi pus în aplicare peste aproximativ trei ani.
În România sunt peste 300 de stații de epurare. Folosirea apei de aici va fi un avantaj considerabil pentru agricultură și mediu, în condițiile secetei și deșertificării din anumite zone.