„Din nefericire sunt câteva reglementări care trebuiesc perfectate. Pentru că, dacă le-am lăsa cum sunt prevăzute la articolul 3 la alineatele 3 şi 4, ar înseamna să realizăm un comerţ paralel în România, greu de stăpânit, greu de ţinut sub control, care în loc să aducă bine, va aduce mai mult rău. Motiv pentru care am considerat să amânăm această punere în aplicare a legii şi am făcut propuneri în acest sens. Vedem ce hotărâre ia Guvernul”, a afimat Daea.
Ministrul Agriculturii a spus că dacă legea s-ar aplica în actuala variantă, atunci ar apărea comeţul paralel în România.
“Reţele paralele ar putea să ia cu 3% din valoare, iar apoi să vândă cu 25% la o anumită dată. Sunt lucruri care pot să scape de sub control”, a completat Daea.
Ministrul Agriculturii a mai zis că a căutat soluţii juridice pentru a pune în practică legea risipei alimentare, dar din nefericire nu a găsit astfel de soluţii pentru a face “un lucru cum se cuvine astfel încât să nu dea posibilitatea să se creeze reţele paralele de comerţ”, notează News.ro.
“Trebuie ţinut sub control din toate punctele de vedere, şi din punct de vedere fiscal, şi din punct de vededere sanitar-veterinar, cât şi din punctul de vedere al păstrării calităţii produselor pentru nu afecta sănătatea consumatorului”, a adăugat Daea.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 16 noiembrie legea privind reducerea ripisei alimentare, care prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile acestui act normativ. Legea a fost adoptată de Parlament pe 18 octombrie.