Fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniştrii Agriculturii şi Internelor, a mai declarat Petre Daea.
“Da, în suprafeţele posibile de irigat – că România nu poate să irige întreaga suprafaţă a ţării, însă este un regret al nostru şi în primul rând al meu, pe care l-am consemnat la faţa locului văzând pierderile de cultură şi, evident, chinurile pe care le au fermierii, în condiţiile în care în acest moment dificil s-au îndreptat asupra lor şi condiţiile climatice şi scumpirea inputurilor din agricultură”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a mai anunţat că fermierii i-au cerut să schimbe destinaţia culturilor afectate de secetă.
”Lucrurile sunt mai grele la culturile prăşitoare. Sunt parcele şi parcele, sunt culturi şi culturi, sunt zone şi zone. Acolo unde precipitaţiile au căzut şi unde au putut fermierii să aducă apa prin mijloacele lor pe care le-au putut realiza de-a lungul vremii, având o sursă de apă, lucrurile sunt bune. Acolo, însă, unde nu au căzut precipitaţii, avem pierderi de cultură care înseamnă şi compromiterea totală a unor suprafeţe. Am fost acolo la orele 12 noaptea, la Buzău. Mă întreba cineva că ce caut eu noapte? Păi nu mi-a ajuns ziua, că mă duceam ziua. Acolo e numai praf. Noaptea, de regulă, găseşti o rouă în cultură, acolo nu exista. Porumbul a murit.
Şi fermierii mi-au cerut următorul lucru, Domnule ministru, se mai face porumbul? Nu. Daţi-ne voie să îi schimbăm destinaţia pentru că ne trebuie, pe de o parte furaje şi iată că folosim masa vegetativă care o avem, pe de altă parte, ne eliberăm şi noi terenurile pentru a pregăti cultura următoare”, a menţionat ministrul Agriculturii, potrivit News.ro.
Întrebat dacă scoate situaţia la lumină şi dacă da, în ce proporţie, Petre Daea a răspuns: “Altfel nu veneam. Scot la lumină ceea ce pot să scot. Nu ştiu care este procentul, dar, o scot la lumină. Eu nu pot să cresc producţia, eu trebuie să leg anii agricoli. Este un mare pericol în acest moment când nu ai prima cultură din care să obţii venit”.
Petre Daea a fost întrebat, marţi, la Antena 3, dacă incendiile lanurilor de grâu din ultima vreme sunt provocate de către fermieri pentru a încasa banii de asigurare sau acestea au loc din cauza temperaturilor ridicate.
“Prima este exclus. Să ştiţi că fermierul, indiferent de nivelul producţiei, ţine la acel produs ca şi cum ar ţine la copilul lui. Este exclus un asemenea comportament. Nu ştiu sigur cauzele efective că s-ar putea să fie din diferite situaţii. În timpul recoltatului s-a întâmplat, se întâmplă şi se va mai întâmpla ca să ia foc lanurile datorită faptului că un lan de grâu este uscat. E hârtie de aprins focul. Orice frecare, pentru că acolo sunt utilaje care recoltează, care merg toată ziua. Sunt utilaje, combine, performante, care pot să lucreze şi noaptea. Din acest punct de vedere, sunt convins de faptul că fermierii nu aprind lanurile. Pentru ce? Pentru asigurare? Este exclus acest lucru”, a transmis Petre Daea.