Petre Daea este hotărât să se lupte cu Uniunea Europeană: „Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”

Uniunea Europeană dorește să modifice regimul în care sunt transportate animalele vii, în ideea în care să fie respectată bunăstarea acestora. În acest context, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat faptul că susține că animalele ar trebui să fie protejate, însă transportul acestora nu ar trebui limitat, deoarece ar putea afecta exporturile României spre șările terțe.
Filip Stan
30 ian. 2023, 21:29
Petre Daea este hotărât să se lupte cu Uniunea Europeană: „Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”
Petre Daea este nemulțumit de modificările impuse de UE

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a comentat la Bruxelles schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, în contextul în care România este un important exportator de animale către alte țări. Acesta a explicat că MADR-ul susține aceste demersuri, doar că ele nu ar trebui să limiteze anumite tipuri de transport. Acesta a explicat, că exporturile româniei ar putea fi grav afectate de aceste directive și că nu poate să fie de acord cu o decizie care ar putea să defavorizeze fermierii români.

„România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană şi un important exportator către ţări terţe, acesta făcându-se în principal pe cale navală. De aceea, activitatea de transport al animalelor joacă un rol important. Orice modificare legislativă trebuie să ţină seama de realităţile existente. Ne alăturăm schimbărilor care sunt menite să crească bunăstarea animalelor, cu asigurarea competitivităţii pe piaţă unică şi internaţională, cu menţinerea pieţelor pentru export. Revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport. Nu putem accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor”, a punctat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Citește și: Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Acesta a subliniat că România nu va înceta să susțină interesele fermierilor români, care fac eforturi constante și uriașe pentru a valorifica producția pe piața tradițională, „unde cererea are un specific anume, pe care nu-l putem schimba prin modificări legislative”.

Petre Daea este nemulțumit de modificările impuse de UE

Comisia de anchetă a Parlamentului European a transmis printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, faptul că au fost găsite cazuri în care în mod sistematic nu au fost aplicate reglementările existente în timpul transportului și a făcut recomandări pentru revizuirea reglementărilor, care sunt aşteptate în 2023.

Comisia Europeană a solicitat reducerea duratei călătoriilor, la opt ore pentru animalele care urmează să fie sacrificate și la patru ore pentru cele pentru care sunt păstrate pentru producția de lapte sau ouă. De asemenea, animalele tinere sau cele gestante vor beneficia de protecție suplimentară. De asemenea, în loc de plafonul de 10 zile, animalele neînţărcate nu ar trebui transportate înainte de a avea cinci săptămâni, iar limita pentru animalele gestante ar trebui să fie de două treimi din sarcină (90% în prezent).

Totodată, în ceea ce privește de transportul în afara UE, Comisia Europeană a solicitat ca exporturile de animale vii să fie limitate la ţările care garantează şi respectă în mod echivalent standardele privind bunăstarea animalelor.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care se desfăşoară la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor se regăsesc chestiuni importante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, respectiv situaţia pieţelor, bioeconomia, etichetarea mierii, directiva privind emisiile industriale, transportul animalelor.

Citește și: EXCLUSIV Petre Daea, după ce cantităţi importante de carne importată din Olanda au fost retrase de la consum: „Au congelat-o înainte să expire şi să intre în România”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'