Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că doar puţin peste 2% din suprafaţa agricolă a României a fost afectată de secetă.
„14,8 milioane de hectare este suprafața agricolă din România. În suprafața agricolă intră așa: 9,4 milioane de hectare teren arabil, 4,8 milioane de hectare de pășuni și fânețe, 200.000 de hectare de vii și pomi și așa mai departe. Dacă facem procentul din suprafața totală de teren, înseamnă că sunt afectate de secetă sub 2%; dacă ne referim doar la suprafața cultivată, este mai mare procentul; dacă facem la suprafața pe culturi, e mai mare procentul, dar acesta nu este relevant, pentru că unele culturi sunt deja în magazie. Nu pot să fac procentul la culturi recoltate. Putem pentru statistică, dar nu este relevant și edificator din punct de vedere al secetei.
Este o secetă care a afectat grav porumbul și soia, dar nu uniform și nu peste tot. Cu alte cuvinte, sunt diferențe de la o solă la alta, de la o tarla la alta, de la o cultură la alta, de la un județ la altul. Pierderile cele mai mari sunt în Vrancea, urmează apoi Galațiul”, a precizat Petre Daea în cadrul unei conferințe de presă, la sediul MADR.
Citeşte şi: Alertă meteo de caniculă şi disconfort termic ridicat Bucureşti şi 22 de judeţe
Întrebat care este suprafața exactă cultivată și cât din aceasta este afectată de secetă, Petre Daea a răspuns că „nu pot să spun că terenurile de pomi nu sunt cu pomi și nu sunt plantații pomicole acolo, care intră în suprafața agricolă”.
„Dacă ne referim la suprafața arabilă, faceți un calcul dumneavoastră cât reprezintă 200.000 de hectare din 9,4 milioane de hectare. (…) La porumb, vom vedea cât este afectat din cele 2,5 milioane de hectare. Răspunsul meu are nuanța profesională la care nu pot să renunț”, a mai spus Daea.