Petre Daea explică recolta la porumb: „Când desfaci pănușele şi ai luat ciocălăul în mână, aproape te încălzeşti, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat joi, de ce merge pe teren și inspectează știuleții de porumb și de ce îl prinde ora 02.00 noaptea pe câmp.
Filip Stan
28 iul. 2022, 22:29
Petre Daea explică recolta la porumb:

Petre Daea explică de ce umblă noaptea prin lanurile de porumb. „Număr boabele și rândurile boabelor. Deci evaluarea producției. Un știulete, când l-a luat un agronom în mână, el se uită la trei lucruri. În primul rând, dacă e cald. Acela era fierbinte. Când desfaci pănușele și au luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă, adică greutăți pentru procesele biologice. În al doilea rând, când intri in lanul de porumb si iei stiuletele in mana, ii numeri boabele de porumb care tot timpul sunt pare, aici e o poveste tehnica care nu merita acum sa fie spusa. Numaram radurile, numaram boabele, stim masa cat e, stim cat da stiulete, stiu densitatea si stiu exact ce produce in zona respectiva”, a explicat Daea.

Petre Daea avertizează că trei judeţe nu mai au apă pentru irigaţii. „Să nu mai irosim timpul! La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”

Întrebat ce caută și noaptea pe câmp, când nu se poate vedea nimic, el a răspuns: „Da. Pai si ce daca, daca nu-mi ajunge ziua? Ma duc si noaptea. (Văd) ce trebuie. Si vad tot timpul planta, indiferent daca este zi sau noapte pentru ca reflexul de inginer agronom imi da aceasta posibilitate sa inteleg ce e acolo”.

Produse 100% românești pentru români, pe rafturile unui nou lanț de magazine. Petre Daea și Mircea Coșea învie Casa Unirea. Proiectul care ar putea sparge monopolul companiilor străine | EXCLUSIV

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă, în urma unor vizite pe teren făcute împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că „în câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare” şi că în Planul Naţional de Irigaţii este prevăzută modernizarea sistemului, pe reţeaua existentă. „Prin Planul Naţional Strategic am prevăzut o sumă de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii si realizarea de sisteme locale. Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, susţine Daea.

Daea a arătat, joi, într-o postare pe Facebook, că a avut, la începutul săptămânii, o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi cu echipa sa de consilieri, pentru a stabili paşii ce trebuie parcurşi în vederea susţinerii la Bruxelles a intereselor agriculturii româneşti, căutând soluţii pentru introducerea acestora în PNRR.

„Cu acea ocazie am convenit să mergem împreună în teren pentru a vedea şi înţelege cum este organizat sistemul de irigaţii in România, care a trecut prin etape succesive de degradare, dar şi de modernizare, susţinut cu sume importante de la bugetul statului, aşa cum este cuprins în Programul Naţional de Irigaţii. Lucrările de investiţii, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea staţiilor, creşterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor. Organizarea şi multiplicarea asociaţiilor utilizatorilor de apă şi susţinerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană şi din bugetul statului este o soluţie viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei”, a susţinut el.

Potrivit lui Petre Daea, „în câmp se folosesc cele mai moderne instalaţii de irigare”. „Nu putem vorbi sub nicio formă de un concept învechit. Constatarea la faţa locului a situaţiei din sistemele de irigaţii, acolo unde procesul de modernizare s-a încheiat sau este în derulare, a constituit pentru domnul ministrul Boloş o surpriză plăcută pe care a împărtăşit-o cu harnicii noştri fermieri”, a adăugat ministrul Agriculturii.

El a explicat că reabilitarea acestui sistem prevăzută prin Planul National de Irigaţii se realizează într-un concept nou, pe reţeaua existentă, neavând restricţii privind proprietatea sau scoaterea din circuit a terenului.

„Proprietatea statului asupra infrastructurii principale ne dă libertatea de acţiune. Să nu pierdem niciun moment şi să folosim toate pârghiile pentru reabilitarea sistemului de irigaţii şi extinderea acestuia. Prin Planul Naţional Strategic am prevăzut o suma de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigaţii si realizarea de sisteme locale. Este şansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, a îndemnat el.

Miercuri, miniştrii Marcel Boloş şi Petre Daea au vizitat Amenajarea de Irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare pentru a înţelege mecanismul de funcţionare. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor europene a transmis că este vizată identificarea de surse de finanţare din fonduri europene pentru investiţii în utilizarea eficientă a apei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Stația de metrou în care s-a dezvoltat un adevărat ecosistem. A fost descoperită aici chiar și o viețuitoare foarte rară
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Cadoul din România primit de Papa Francisc, pus în sicriul lui. Detaliul neștiut până acum
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte