Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face front comun cu fermierii români și spune că nu putem înlocui mâncarea românească cu greierii sau alte insecte. „Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte și ei acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort.
Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie.
Eu nu apelez la metode alternative. Eu sutn consecvent, păstrez culoarul acesta al tradițiilor pe care l-am preluat de la tata, îl dăm de la generație la generație”, a declarat la Antena 3 ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Comisia Europeană a autorizat, în luna februarie, includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană. Greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în Uniunea Europeană după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. Greierele de casă a primit autorizație spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră.
Greierii, lăcustele și viermii de făină, mâncarea viitorului pentru români? Petre Daea aruncă bomba: „Inventivitatea umană pătrunde în fel și chip” – EXCLUSIV
Întrebat la RomâniaTv dacă aceasta e direcția în ceea ce privește alimentația, Petre Daea a negat vehement acest lucru.
„Sigur că putem interpreta în fel și chip. Trebuie să ne gândim că românii care se uită la televizor se închină de multe ori și își spun „Doamne, unde am ajuns”. Căutăm greierii pe care îi strigam sau îi vedeam într-un loc sau altul. Căutăm lăcuste care în norul pe care îl prind în zborul lor se așază pe culturi și mănâncă ce găsesc și acum iată că sunt soluția salvatoare pentru hrană. Nu, nu există lucrul acesta. Soluția salvatoare pentru noi este și va rămâne lucratul pământului, rodul acestuia, prin ceea ce știm fiecare dintre noi, cultivându-l și folosindu-l apoi pentru hrană.
Direcția e să cultivăm terenuri, să creștem animale, să păstrăm tradițiile, să mâncăm ce am mâncat dintotdeauna și să lăsăm greierii acolo unde sunt ei, nu să-i punem pe farfurie. Când vezi o insectă că se așază pe haina ta, o arunci. Nu e vorba de a mă opune cuiva. E vorba de a înțelege ce suntem noi, ca oameni, și să ne respectăm”, a declarat Petre Daea la România Tv.
Petre Daea a explicat că acest lucru nu e posibil și că românii trebuie să continue să-și producă hrana singuri. „Nu o să înlocuim oul găinii cu lăcuste sau greieri”, a explicat ministrul Agriculturii.
„Nu, nu, nu. Acest lucru nu este posibil și nu se va întâmpla în România, să închidem ferme. Altfel nu se poate. Omul nu poate să renunțe la tradițiile lui, la ceea ce a fost învățat de-a lungul existenței sale. Nu are cum să se trezească imediat pe farfurie cu acest meniu pregătit din dorința de a se impune cât mai mult pe piață. Nu. Noi trebuie să rămânem cu această preocupare de a ne produce hrana, prin creșterea animalelor, prin ceea ce am fost obișnuiți. Nu o să înlocuim oul găinii cu lăcuste sau greieri”, a mai spus Daea.