Petre Daea, mărturisirea vieţii cu ochii în lacrimi în faţa Danei Budeanu: Cum l-au dus păduchii la facultate VIDEO

Petre Daea era nelipsit din spaţiul public atunci când ocupa portofoliu de la Agricultură. Cu multe puşti aţintite asupra sa, ca să cităm din mucalitul demnitar, a ieşit din lumina reflectoarelor. A revenit la Dana Budeanu cu povestea vieţii sale.
Filip Stan
10 dec. 2023, 17:22
Petre Daea, mărturisirea vieţii cu ochii în lacrimi în faţa Danei Budeanu: Cum l-au dus păduchii la facultate VIDEO

Petre Daea a fost unul dintre cei mai populari miniştri post-1989. A dispărut însă brusc după ce mandatul i-a fost retezat de scandaluri legate de numiri suspecte ale rudelor în posturi publice. Fostul ministru nu a fopst uitat însă de Dana Budeanu, care i-a luat un interviu emoţionant. 

Cu ochii în lacrimi, Petre Daea a povestit scene parcă decupate din Moromeţii: „Este, daca vreti, timbrul pe scrisoare de trăsură al unui om care s-a plămădit la sat, find ultimul copil din seria de 6. Familie săracă, fără posibilităţi, nu am putut urma drumul pe care mi l-am dorit neapărat, dar pe care simteam ca trebuie să îl urmez”

„Saracia ne mana de la spate si trebuia sa ne ducem in directia in care parintii puteau sa sustine ceea ce noi ne gandeam ca va fi cu ziua de maine. Am temrinat liceul in comuna. Daca in comuna mea nu se infiinta liceu, nu-l urmam, cum nu l-au urmat nici fratii ceilalti. Facand liceul, a trebuit sa lucrez. M-am angajat expeditor in port la Orsova. Lucram 12 cu 24. Eu fiind din Sisesti, la Turnu Severin era fratele cel mare. Avea o locuinta la un bloc si sigur mi-a dat mana de ajutor. Haide stai la mine. M-am dus, am lucrat”, a povestit Petre Daea.

Dana Budeanu și Petre Daea, show la un târg de produse tradiționale: „Îl iubesc”

Apoi a continuat cu ochii tremurând de lacrimi: „Ma destainui la dvs, nu am spus-o decât în cercuri foarte apropiate. Facand 12 cu 24, trebuia sa ma odihnesc. Si te odihneai pe niste scanduri intinse, se intampla in 68. Pe acele scanduri nu aveai nimic sub tine, decat haine, pufoaica de pe tine…”

Ducandu-ma la fratele meu, asezandu-ma in pat, cumnata imi spala haiele. Ma cheama fratele si spune Petrica stiti ceva? Marioara a gasit un paduche pe haina ta. Sigur, si eu, si el plangeam. De ce? De rusine. Cum sotia, iata, curata pe cumnat cum eu iata ce ii aduc in casa…. Zice nu-i bine sa mai ramai. Te rog sa te duci la faculate si sa te duci la una din doua, ori la medicina veterinara, ori la agronomie. Dacă vaca e bolnavă, o îngropi, dacă plouă, e bine în agricultură, dacă nu, nu e vina ta, nu sunt urmări dacă greşeşti..,.Este marturisirea vietii mele, poate merita sa o spun, sa dau masura timpului”.

Petre Daea, cel mai popular ministru

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se declară protectorul oii, dar dușmanul de moarte al cormoranilor și ciorilor, pentru că distrug afacerile fermierilor.
Petre Daea a fost în centrul atenției și al dezbaterilor publice, în luna aprilie a acestui an, mai ales în contextul scandalului legat de cerealele ieftine importate din Ucraina.

Petre Daea, replică tăioasă pentru Dana Budeanu. Criticul de modă susține că seceta din România e o minciună
El a devenit astfel ministrul cabinetului Ciucă cu cea mai mare expunere media, potrivit analizelor MediaTRUST.

Însă ministrul Agriculturii e obișnuit încă din mandatul 2017-2019 cu atenția publicului. Înclinarea lui spre exprimări poetico-filosofice, cu umor mai mult sau mai puțin involuntar, l-a adus rapid în centrul atenției.

Profesorul universitar Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, spune că personajul public Petre Daea este popular pentru că este atipic.

Are un discurs de tip Nastratin Hogea combinat cu Păcală, e un om cu o înțelepciune din asta populară. Tonul pe care vorbește, limbajul pe care îl folosește îl face un personaj simpatic și familiar pentru o mare parte a publicului”, spune Dumitru Borțun.

Însă și această spontaneitate aduce un risc, adaugă profesorul universitar Ioan Hosu, directorul departamentul de comunicare al Facultății de Științe Politice al UBB, Cluj-Napoca.

Naturalețea, doza de spontaneitate riscă să ajungă în derizoriu sau să te decredibilizeze. Din cauza acestui umor voluntar, sau involuntar, riști să nu mai fii credibil atunci când spui lucruri serioase, pentru că ți-ai obișnuit publicul cu picanterii”, afirmă el.

Prietenii și dușmanii necuvântători ai ministrului Daea

Campania „Alege Oaia!” din 2017 a fost prima inițiativă a ministrului care a atras atenția publică, dar mai degrabă în cheie umoristică, decât ca un program guvernamental eficient. Campania națională își propunea să promoveze și să încurajeze consumul produselor provenind de la oaie.

„Oaia e statuie vie”, atrăgea atenția atunci ministrul Petre Daea.

„Alege Oaia”, „Lâna” ori „Tomata” sunt programe inițiate de ministrului Daea în sprijinul agricultorilor, pe care îi numește frecvent „făuritori de hrană”.

Dar respectul declarat agricultorilor produce victime colaterale. Ministrul Daea a identificat până acum cel puțin două tipuri de dușmani necuvântători ai agriculturii: cormoranii și, mai nou, ciorile.

Dihonia dintre ministrul Daea și cormorani este una veche. Încă din 2019, ministrul Agriculturii acuza aceste păsările că mănâncă mai mult pește decât românii și afectează afacerile piscicultorilor.

El cerea reducerea prin vânare a numărului de cormorani, astfel încât piscicultorii să aibă afaceri profitabile.

Fostul ministru PSD Petre Daea explica mucalit simbolistica puterii: „Mi-am dat seama că nu mai sunt ministru în momentul în care nu mi-ati pus apă în pahar”

„Mi-am dat seama ca nu mai sunt ministru în momentul în care nu mi-aţi pus apa în pahar”, a spus la un moment dat Petre Daea, unul dintre politicienii PSD cu mare experiență. În vârstă de 73 de ani, Petre Daea este inginer agronom din 1973 și a urmat cursurile școlii de cadre „Ștefan Gheorghiu”.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Investigație: Dior și Armani sub administrare judiciară pentru exploatarea muncitorilor
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?