Petre Daea a transmit luni seară un mesaj pentru fermierii români: „Eu dau mesajul să fim calmi, raționali și în același timp și responsabili. Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro? În direcția în care asigurăm hrana țării, într-un echilibru de abordare, în așa fel încât să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, în emisiunea News Magazine.
EXCLUSIV Ministrul Agriculturii Petre Daea exclude o criză alimentară în România: „Am spus-o şi o repet, România are ce îi trebuie. Lăsaţi greierii să cânte!” VIDEO
Potrivit Consiliului Județean Vrancea, școlile din județele Vrancea, Iași, Vaslui și Bacău nu vor mai primi produse lactate, după ce firma distribuitoare a cerut rezilierea contractului din cauza crizei laptelui.
Întrebat despre această situaţie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus: Probabil a fost o întrerupere în aprovizionare. Nu cunosc cauzele, dar nu sunt legate de producția directă. Ştiu sigur că lucrurile se desfășoară în condiţii mai grele anul acesta pentru că a fost necazul acesta cu seceta pedologică, dar în nici un caz nu se pune problema lipsei produsului de pe piaţă”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Guvernul a aprobat plafonul de 185,48 milioane euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022, plafonul fiind de 185.483.810 euro.
”În şedinţa Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022”, informează Ministerul Agriculturii.
Prin actul normativ adoptat se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel:
– 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;
– 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;
– 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;
– 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
– 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.
Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menţionate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile.
”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noştri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 şi 2023.