CORONAVIRUS. „Fermierii şi hrana, alături de medici şi medicamente, sunt scutul nostru de apărare împotriva duşmanilor nevăzuţi. Boala şi foamea nu se văd, dar se simt. Nu doresc o abordare nihilistă, apocaliptică, nu ne ajută acum. Suntem într-o situaţie dificilă, căreia trebuie să îi facem faţă, ascultând de autorităţi şi specialişti, conformându-ne şi contribuind fiecare cu ce putem. Dacă fabricile pot fi oprite, dacă munca poate fi mutată la domiciliu – online, în anumite sectoare, în spitale şi agricultură, activitatea nu poate fi oprită. Munca în câmp, în grajd şi în fabricile de prelucrare a produselor alimentare se face continuu, la timp, indiferent de vreme sau calendar”, a scris miercuri seara, pe Facebook, Petre Daea.
El precizează că în această perioadă trebuie semănate circa 6 milioane de hectare, de aprovizionat piaţa cu produse proaspete şi de a asigura producţia pentru „zilele care urmează şi anii următori”.
„De aceea, trebuie să conştientizăm că acum este nevoie urgentă de măsuri imediate, pentru că, în agricultură, timpul nu aşteaptă şi nici nu îl putem recupera dacă l-am pierdut”, subliniază Daea.
El scrie pentru cei „care sunt interesaţi şi responsabilizaţi de situaţia prin care trecem” un decalog al măsurilor necesare şi imediate „pentru a asigura hrana acum şi în perspectivă”, iar acesta începe cu însămânţarea la timp a întregii suprafeţe a ţării.
În opinia sa, trebuie asigurate inputurile: sămânţa, inclusiv prin derogare de la indicii de calitate pentru deficitul de sămânţă, motorina – asigurarea subvenţiilor aferente, protecţia maximă a mecanizatorilor, cazarea mecanizatorilor şi asigurarea hranei în tabere în câmp, după caz, dar şi contravaloarea acestor costuri susţinute de către stat.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, pornirea urgentă a sistemelor de irigaţii şi continuarea investiţiilor, punerea în stare operaţională a sistemului de combatere a grindinei şi de creştere a precipitaţiilor, precum şi continuarea investiţiilor, preluarea produselor proaspete de la fermieri şi asigurarea consumului populaţiei sunt alte măsuri prevăzute în decalog.
Petre Daea scrie că este necesară continuarea înregistrării cererilor online pentru subvenţii pe anul 2020 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură pentru că sunt în joc 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care depunerea cererilor se poate face on-line, prin discuţii telefonice cu fermierii pentru eventuale modificări faţă de anul trecut.
Nu în ultimul rând, Daea susţine că ANSVSA şi MADR, în colaborare cu Comisia Europeană, trebuie să realizeze culoare sanitare în vederea afluirii efectivelor de porci din fermele indemne spre abatoare în zonele unde sunt restricţii impuse de Pesta Porcină Africană. De asemenea, trebuie realizată dezinfectarea pieţelor şi asigurarea de echipamente de protecţie pentru vânzătorii de produse agroalimentare din pieţe şi continuarea şi operaţionalizarea tuturor programelor de susţinere existente în cadrul MADR
(tomate, usturoi, lână, motorină, etc.)
„Aceste măsuri pot fi interpretate, selectate, completate şi operaţionalizate de către un Comandament multidisciplinar, cu participarea producătorilor, subordonat structurilor statului, care să funcţioneze non-stop în această perioadă deosebit de dificilă. Există o asemenea experienţă în MADR, pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu atât mai mult şi mai necesar se poate organiza în aceste momente dificile. Printr-un calcul rapid şi deloc complicat se pot determina costurile şi avantajele măsurilor ce trebuie luate în această perioadă. Solidaritatea este utilă şi necesară! Să dăm ajutoare pentru cei care rămân temporar fără locuri de muncă şi să îi stimulăm pe cei care sunt şi trebuie să fie non-stop în câmpul muncii”, a mai scris fostul ministru al Agriculturii, potrivit agerpres.