Petre Daea: „Poate putem decreta stare de alertă, ca să nu mai moară fraţii noştri ucişi de urşi”

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea (PSD) scrie într-o postare pe Facebook că guvernanţii ar trebui să ia imediat măsuri pentru reducerea numărului de urşi în zonele de risc, în condiţiile în care atacurile animalelor sălbatice s-au înmulţit şi au dus deja şi la pierderi de vieţi omeneşti.
George Russo
26 iul. 2021, 17:52
Petre Daea:

Petre Daea spune că autorităţile ar putea lua în calcul chiar instaurarea stării de alertă în zonele cele mai afectate, pentru a împiedica pierderea de noi vieţi.

″Ştiu şi îmi asum că voi fi criticat de o parte dintre cei care iubesc animalele şi eu sunt unul dintre iubitorii de animale, dar prefer critica în locul lacrimilor vărsate de durerea dispariţiei semenilor noştri. Ajunge! Am decretat stare de alertă pentru: Covid 19 ca să putem scăpa de Sars-Cov-2, salvându-i pe oameni, şi pentru gunoaiele lui Clotilde Armand, pentru a preveni îmbolnăvirea locuitorilor Capitalei României. Poate putem decreta stare de alertă ca să nu mai moară fraţii noştri ucişi de urşi! Ce ziceţi guvernanţi? Eu spun aşa: aveţi cu ce şi aveţi pentru cine să luaţi măsuri, fără alte constatări, pentru reducerea imediată a efectivelor în zonele deja cunoscute. Moartea semenilor noştri vă obligă!”, a scris luni Daea pe reţeaua de socializare.

El precizează că nu trebuie să alegem între oameni şi animalele sălbatice, în condiţiile în care uciderea ursului vinovat nu poate recompensa viaţa unui om ucis de urs.

”Vrem să devină România grădina zoologică a intereselor unor admiratori?”

“Nu prin comisii care să constate post factum că moartea unui om poate fi recompensată prin uciderea ursului vinovat, care trebuie să fie şi dovedit vinovat, constatându-se împrejurările şi urmările. Cunosc bine starea de spirit a crescătorilor de animale, care de teama urşilor nu mai pot urca la munte cu animalele pe care toţi le admirăm, privindu-le, dar să stai cu acestea sub cerul liber, în piscul muntelui şi sub ameninţarea ursului ….e mult prea riscant, chiar periculos! În munte nu se poate urca, oamenii din satele montane dorm îmbrăcaţi, în oraşe urşii au ajuns să dirijeze circulaţia – generând mobilizări de forţe: jandarmi, poliţia locală şi serviciul de circulaţie, un spectacol al fricii şi al neputinţei”, mai scrie fostul ministru al Agriculturii, conform Agerpres.

Petre Daea: „Vrem cumva să devină România grădina zoologică a intereselor unor admiratori?”

El se întreabă dacă România trebuie să devină grădina zoologică a intereselor unor admiratori şi dacă merită să plătită cu “sângele românilor” periculoasa interpretare a protejării mediului înconjurător.

“A făcut cineva un calcul despre cât ne costă aceste mobilizări de forţe şi pentru ce ?! Vrem cumva să devină România grădina zoologică a intereselor unor admiratori ?! Merită să plătim cu sângele românilor noştri şi cu teama zilnică această periculoasă interpretare a protejării mediului înconjurător ? Unde este omul, care este locul şi rolul lui – în ghearele ursului, în sicriul udat de lacrimile familiilor îndoliate şi în cimitirele cu crucile ridicate la capul defunctului ucis de urs?” a transmis fostul ministru al Agriculturii.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), Mugurel Drăgănescu, consideră că atacurile urşilor s-au înmulţit din cauza suprapopulării acestei specii, el pledând pentru vânătoare de prevenţie şi exploatarea sustenabilă a acestei resurse naturale, despre care spune că este regenerabilă.

„Sunt atacuri atât în intravilanul, cât şi în extravilanul localităţilor. Din punctul nostru de vedere, este o cauză clară şi una singură: suprapopularea. Indiferent de măsurile populiste şi ‘verzi’, garduri, relocări, spray-uri cu piper şi tot felul de prostii de genul acesta, o suprapopulare a unei specii care în România se află în vârful lanţului trofic nu se poate limita, nu se poate ajunge la normal, la un efectiv optim, decât printr-un management de vânătoare”, a declarat Mugurel Drăgănescu, pentru AGERPRES.

Acesta susţine că suntem singura ţară europeană, dintre cele în care trăiesc urşi, care nu face managementul acestei resurse printr-o vânătoare sustenabilă, iar dacă „persistăm în această greşeală”, vor exista în continuare situaţii de oameni omorâţi sau mutilaţi. De asemenea, Mugurel Drăgănescu consideră şi că şi populaţia de urs va avea de suferit, întrucât oamenii îşi vor face singuri dreptate şi vor ucide urşii prin diverse metode.

El a mai arătat că vânătoarea se poate face din toate clasele de vârstă ale urşilor şi se poate realiza prin metoda la goană, astfel încât să nu se „selecţioneze” exemplarul foarte mare, cu referire la temerile că vor fi împuşcaţi urşii foarte mari, dominanţi.

„Nu vorbim de infringement, nu vorbim de nimic, eu vorbesc de Directiva Europeană care prevede derogări, pe care le aplică şi Suedia şi Finlanda şi Slovacia şi Cehia. Ursul trebuie să se împuşte din toate clasele de vârstă, ursul trebuie să se împuşte, până la urmă, din ambele sexe, cred că nimeni nu o să împuşte o ursoaică care are pui, dar dimorfismul sexual între mascul şi femelă este foarte greu de diferenţiat. Vânătoarea se poate face din toate clasele de vârstă, se poate face prin metoda la goană şi la goană nu se poate selecţiona exemplarul foarte mare. Nu spun că greşeli nu se pot face (…) Nu există în lumea asta o breaslă fără uscături, peste tot există oameni răuvoitori, peste tot există greşeli”, a arătat preşedintele executiv al AGVPS.

Referitor la ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Mediului privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor de urşi, acesta spune că este un prim pas, dar că este nevoie şi de cotă de vânătoare de prevenţie.

„E un prim pas care s-a făcut în ultimii cinci ani, a emis o ordonanţă de urgenţă, care este un prim pas, nu rezolvă cauza, este o intervenţie reactivă, după ce ursul a omorât, după ce a atacat. (…) Este cu totul altceva, este un prim pas, este un nivel de intervenţie reactivă şi este numai în intravilan. Noi aşteptăm cu nerăbdare să ajungă la concluzia (ministrul Mediului – n.red.) că fără pasul doi, şi anume acordarea unui nivel de prevenţie, nu vom putea să controlăm populaţia de urşi în aşa fel încât să nu mai producă pagube, iar siguranţa cetăţenilor, siguranţa bunurilor acestora va fi tot timpul pusă în pericol. Pentru că suprapopularea este, clar, fără nici un fel de dubiu. Şi, repet, în ţări precum Suedia, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Croaţia, nu mai vorbesc de Canada, principala lor metodă de gestionare a acestei populaţii este vânătoarea, pe lângă celelalte adiacente”, a spus Mugurel Drăgănescu.

Acesta consideră că relocarea urşilor nu este eficientă, pentru că există studii care spun că animalele de reîntorc în localitatea de unde au fost relocate sau se duc în cea mai apropiată zonă locuită. De asemenea, preşedintele executiv al AGVPS este de părere că şi alte „măsuri alternative”, cum ar fi gardurile electrice sau folosirea câinilor la stâni, pot fi folosite atunci când populaţia de urşi se află în nişte limite normale.

El a mai arătat că ar trebui să fie asumată de cineva responsabilitatea pentru oamenii ucişi sau mutilaţi de urs.

„Eu îmi doresc doar atât: cineva să răspundă, atât îmi doresc. Nu îmi doresc vânătoare, nu îmi doresc absolut nimic, eu personal nu o să împuşc niciodată urs şi nu am împuşcat pentru ‘plăcerea mea’. Prin natura meseriei mele, da, dar pentru mine personal nu, cu toate că sunt vânător, îmi asum şi mă mândresc cu asta. Dar eu vă spun că noi, bun, nu vânăm, dar vrem să vedem responsabilitatea pe umerii cuiva. Eu vreau să văd, pentru aceşti zeci de oameni morţi şi mutilaţi, nu despăgubiri, (…) eu vreau să văd oameni în spatele gratiilor”, a mai spus Mugurel Drăgănescu.

Citeşte şi: Operațiune de salvare impresionantă! Un cal a fost scos dintr-o groapă adâncă de 5 metri, în județul Argeș VIDEO

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România