Premierul Nicolae Ciucă a prezentat în introducere o scurtă agendă a şedinţei de Guvern şi a amintit de o măsură din proogramul Sprijin pentru România, menită să încurajeze prelucrarea şi producţia de produse agroalimentare autohtone, apoi i-a dat cuvântul ministrului Petre Daea.
„Au fost stabilite relatiile de colaborare si coordonare la nivelul fiecarui minister si partea de centralizare si coordonare la nivelul departamentului de dezvoltare durabila si pasii pentru a concentra resursele si partea de activitate in conformitate cu directiile asumate in strategie.
In sedinta de guvern o sa avem decizii si hotarari in conformitate cu agenda guvernului. Am sa incep cu grupul de lucru interministerial pentru evaluarea efectelor secetei. Am inteles ca suntem aproape de a finaliza recoltarea graului si aici cred ca este foarte important sa subliniem un aspect demarat prin pachetul Sprijin pentru Romania. Am acordat un spor de 10% pantru fermierii care isi prelucreaza granele in Romania. Avem nevoie sa stimulam atat fermierii cat si producatorii din industria agroalimentara, pentru a putea avea produse cu valoare adaugata mai mare.”, a spus Nicolae Ciucă.
În continuare, ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că producţia de grâu a fost recoltată de pe aproape 95% din suprafeţele cultivate, în acest fel reuşind să preîntâmpine eventuale pierderi ce ar fi putut fi cauzate de supracoacere.
„Ati dispus si ati pus in miscare decizia sa instituim ca regula si sa operationalizam o structura interministeriala pentru a stabili masurile pentru a preintampina efectele schimbarilor climatice. Am avut deja o intalnire productiva in care am prezentat situatia din agricultura si care sunt masurile pe care le putem lua urgent, in vederea stabilizarii productiei. Pana la aceasta data in Romania s-a recoltat peste 94% din suprafata de grau. Am avut in vedere urgentarea, pentru a preintampina scuturarea culturilor. Supracoacerea putea produce scaderi de productie.”, a declarat Petre Daea.
Ministrul Daea a precizat că vremea afectează porumbul și floarea soarelui, fiind afectate 200.000 de hectare.
„Vremea creează probleme, porumbul și floarea soarelui sunt afectate. Echipele de control sunt la fața locului și determina care este gradul de afectare și pierdere. (..) Ne aflăm acum la peste 200.000 de hectare care ar fi afectate în diferite grade, adică atât compromitere totală, cât și afectări în procent de 30-50%. Nu sunt și nu vor fi probleme în zonele irigate, deși în partea de sud a țării avem stații de pompare în afara posibilității de a pompa apa datorită nivelului scăzut al Dunării.”, a mai spus Daea.