Petre Daea promite război cu preţurile mari şi cormoranii: „Mi-au luat peştele înainte de a-l introduce în frigider”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marți că prețul cărnii de porc în România este cel mai mic din Uniunea Europeană.
Filip Stan
11 nov. 2022, 15:42
Petre Daea promite război cu preţurile mari şi cormoranii:

Petre Daea a subliniat că, de altfel, în România sunt „cele mai mici” prețuri la produsele agricole. Întrebat câți bani trebuie să pună românii deoparte pentru carnea de porc, Daea a răspuns: „nu trebuie să pună deoparte”.

Totodată, întrebat cât vor fi prețurile la carnea de porc, el a spus că vor fi „prețuri de respect pentru munca fiecăruia”. Ministrul Agriculturii a făcut aceste declarații în contextul în care agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme.

Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei.

Petre Daea: Românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Trebuie să producem mai mult

Petre Daea pornește un nou război împotriva cormoranilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că va începe un nou proces de combatere a cormoranilor, întrucât aceștia ne împiedică să ne îndeplinim obiectivele de producție alimentară de pește.

„La această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de pește în țară, față de posibilitățile pe care le avem de a realiza peste 50.000 de tone de pește. Am citit un email al unei persoane pe care o respect. Mă întreba de ce sunt atât de înverșunat împotriva cormoranilor, pentru că nu mi-au luat peștele din frigider. Eu i-am zis: „da, dar mi l-au luat înainte de-al introduce în frigider, am frigiderul gol”, a declarat ministrul Agriculturii.

Coaliția de guvernare vrea să permită vânătoarea de cormorani tot anul. 20 de parlamentari au inițiat un proiect de lege în acest sens, care ar extinde perioada permisă din 2020 încoace, și anume 1 septembrie – 28 februarie.

Petre Daea a anunțat o măsură în acest sens încă din vară: „În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus atunci Daea.

Cormoranii sunt dușmani ai acvaculturii, așa că trebuie vânați. Acesta este un rezumat al propunerii adoptate de Parlamentul European, în contextul unui raport privind acvacultura durabilă tocmai aprobat la Strasbourg, luna trecută.

Sectorul acvaculturii este văzut ca o verigă fundamentală în garantarea securității alimentare și a aprovizionării cu pește și crustacee a europenilor. Uniunea Europeană este cel mai mare importator de pește din lume. Aproximativ 70% din alimentele acvatice consumate provin din țări non-UE, pentru un cost de aproximativ 21 de miliarde de euro.

Prin raportul prezentat de deputatul spaniol Clara Aguilera, deputații europeni solicită Comisiei să reducă ”decalajul de pește” dintre peștele consumat și produs, stabilind obiective de creștere pentru acvacultură și stimulând sectorul și pentru a crea noi locuri de muncă, în special în regiunile de coastă şi zonele rurale.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu există cauze obiective care să justifice creșterea prețurilor la alimente!”. Ce as are în mânecă „Nea Petrică”
În detrimentul acestui plan ambițios vor fi însă cormoranii, considerați responsabili pentru un impact economic negativ asupra acvaculturii.

Deja în 2008 Strasbourg asistase la creșterea rapidă a numărului acestor păsări pe teritoriul UE, a căror populație totală în ultimii 25 de ani crescuse de 20 de ori, ajungând la 1,8 milioane de exemplare.

Aceste cifre au transformat păsările dintr-o specie protejată într-o amenințare pentru stocurile de pești. Lacomi de anghilă, știucă și biban, cormoranii sunt capabili să se scufunde până la 3 metri adâncime și să mănânce un kilogram de pește în fiecare zi, potrivit Agrifood.

Aceștia sunt acum considerați adevărați ”dușmani” de către pescari, deoarece sunt responsabili pentru daune permanente atât aduse companiilor de acvacultură, cât și stocurilor de pește sălbatic.

Pentru a aborda acest lucru, raportul aprobat în plen la Strasbourg a propus includerea acestor păsări în Directiva Păsări sau în lista speciilor care pot fi vânate în conformitate cu legislația națională.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Radu Marinescu, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, pregătit de a prelua funcția
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!