Petre Daea a subliniat miercuri că în cazul grâului au fost stocate 9 milioane de tone, cantitate ce va acoperi atât consumul intern cât și exporturile. Noi asigurări de la ministrul Agriculturii privind necesarul de cereale: avem grâu și pentru export, spune Petre Daea. În acest moment încă se recoltează floarea soarelui, dar nu vor fi probleme cu producția de ulei, mai spune oficialul din Guvern.
„Am înmagazinat până la această 9 milioane de tone de grâu ceea ce asigură consumul intern și disponibilitățile pentru export. Evident că am trecut la recoltatul culturilor prășitoare, în primul rând de la floarea soarelui, care la această dată este în procent de 45% adunată din teren și înmagazinată. Situațiile pe care noi le avem noi culese de la fața locului rezultă faptul că vom avea cantitatea necesară de sămânță de floarea soarelui pentru a asigura prin procesare necesarul de consum pentru țară.”
O recoltă mai scazută va fi la porumb, cel mai afectat de seceta din ultimele luni, spune Petre Daea: „Suntem la început la recoltatul porumbului, suntem numai la 7%, producțiile sunt diferite de la un județ la altul. Aici această cultură a fost mai puternic afectată și vom putea trage o concluzie atunci când vom trece de 50%. Cu toate acestea, avem posibilitatea să ne asigurăm consumul intern, vom fi mai puțin prezenți cu această cereală la export.”
Fermierii au început deja însămânțarea pentru anul agricol 2022 – 2023. Veștile din teren sunt bune, mai ales în urma ploilor care au căzut săptămâna trecută, mai spune ministrul Agriculturii Petre Daea: „Spre bucuria noatră, pentru că este o bucurie, am putut să beneficiem în ultima perioadă de ploi aproape întreg teritoriul țării, mai sunt câteva insule, și cantitățile de precipitații ne-au permis nouă să pornim lucrarea în câmp și să începem la însămânțatul culturilor care se așează în epoca optimă acum, vorbesc de rapiță.”
Principalele culturi de toamnă afectate:
· orz, orzoaică, ovăz, secară 29.518 ha
· grâu, triticale: 189.265 ha
· rapiță: 26.719 ha
Principalele culturi de primăvară afectate:
· porumb 149.101 ha
· floarea soarelui: 73.124 ha
· soia 11.629 ha
· plante furajere 11.613 ha