Petre Daea a declarat duminică seară că nu a renunţat la ideea de a pune bazele unei Case de Comerţ care să colecteze produsele micilor producători din România şi să le livreze consumatorilor. În acest moment există Casa de Comerţ Unirea, care desfăşoară o activitate similară, dar la nivel angros, livrând către marile lanţuri de magazine.
Ministrul Agriculturii Petre Daea, invitat la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D, a insistat încă o dată asupra ideii că produsele româneşti sunt net superioare calitativ celor din import, fiind şi mai ieftine, astfel că a apelat la români să consume cu prioritate alimente autohtone.
Având în vedere că aveţi 72 de ani, mai poate Petre Daea?
„Oho, cum sa nu. Mai poate si face dovada aceasta. Plec zilnic la ora sase de acasa, cu tot ce trebuie la mine, pentru a-mi face treaba, apoi intru in dispozitiv, la opt intru in sedinta cu secretarii de stat, la 11 jumatate se incheie sedinta. Apoi, fie ma duc in teren, fiecare intru in atelierele de lucru, unde se construiesc legi, astfel incat sa fac ce ma indeamna constiinta.”
Vă place sa fiţi vedetă?
„Imi place sa fiu eu tot timpul, iar daca presa ma descopera asa cum sunt, bravo ei. Ca ma intalnesc cu cetateni pe strada sau in orice alta ipostaza, sunt Petre Daea. Nu urmaresc sa fiu nimic alceva decat eu.”
Sunteţi un comic înăscut?
„Nu, sunt un om ca oricare, nu-mi pregatesc raspunsul, ci dimpotriva. Daca m-au gustat, inseamna ca sunt bun. Mi-ar placea sa seman cu mama si cu tata, doi parinti, oameni simpli, care s-au hranit din umor si din palmele batatorite cu care au lucrat pamantul tarii.”
De ce mănâncă românii mai prost decât alte state europene?
„In primul rand nu ar trebui. Pentru ca nu suntem atenti. Am facut o echipa mixta cu specialisti care au plecat in tarile de unde importam. Este vorba si despre etichetarea si prezentarea produselor respective. Dar lumea a inceput sa inteleaga, desi tot mai suntem atrasi de eticheta, ne ducem dupa aia mai colorata. Trebuie sa etichetam produsele romanesti, ca romanii sa stie si sa consume. Nu mancam mai prost, daca folosim produse romanesti. Daca mancam produse de afara, e mai greu sa ai incredere. Sa mancam produse romanesti, cunoastem producatorul, avem trasabilitate. ANPC vad ca e extrem de activ, cu actiuni concrete, si bine face, pentru a-i informa pe cosumatori care este situatia in piata.”
Este agricultorul roman condamnat la saracie?
„Nu, categoric nu. SI dovada o fac rezultatele obtinute de agricultorii romani. Sigur, vorbim si de afcerile insemnate, dar vorbim si de producatorul mic, care are nevoie de Casa de Comert, care sa adune aceste produse si sa le duca la consumatorii care vizeaza aceste produse. AM convenit ca produsele romanesti sunt superioare produselor straine, la pret sunt mai ieftine, dar este nevoie ca aceasta Casa de Comert, pe care o sa o deschidem in curand, sa le faca accesibile”.
Nu are agricultura capitalistă niciun secret pentru Petre Daea?
„Sunt secrete, dar pentru meseria mea, nu. Nu exista secret, pentru ca am invatat-o la timp. Nu am facut Stefan Gheorghiu. AM terminat facultatea cu cea mai mare bursa posibila, bursa Gheorghiu Dej, care era un singura pe institut. Eu am reusit prin notele mele sa iau bursa cea mai mare, urmare a faptului ca am considerat ca am mers acolo sa invat tainele unui domeniu extrem de complex.”
Cine vă dictează astăzi?
„Conștiința și misiunea! Conștiința profesională și misiunea pe care o am de această dată, nu ușoară, care creează o serie întreagă de probleme, din punct de vedere al confortului în familie, pentru că nu este simplu, în familie, să nu te regăsești, te întâlnești cu soția doar câteva ore pe noapte. Atunci când ajungi acasă și, să zicem, pui capul pe pernă și te gândești dacă în ziua respectivă ai făcut ceva ce trebuia. Acest lucru îl fac zilnic. Eu am și o sa las la Ministerul Agriculturii și dvs., presa în general, să puteți urmări ce a făcut Daea cât a fost în această funcție în fiecare zi. Am un consilier care îmi cronometrează activitatea și îmi măsoară rezultatele muncii zilnice. Misiunea mea este să fac ce trebuie pentru această țară și să mă folosesc de cunoștințele pe care le am și să-mi îndeplinesc, spuneam, sarcinile în așa fel încât lumea să poată să mă vadă pe stradă ca un om care a fost sprijinul lor și pentru care eu am lucrat”
Cum aţi scăpat din undiţa procurorilor anticorupţie?
Context: Ministrul agriculturii Petre Daea a fost incriminat de Parchetul General in dosarul nr. 570/P/2005 iar la PNA in dosarul 272/P/2004.
„SC Piscicola SA Piatra Neamt a fost vanduta la pretul de 1,6 miliarde de lei prin subevaluarea activului acesteia, in favoarea SC Proora Impex SA Turnu Severin, de persoane cu functii in cadrul agentiei domeniului statului – Directia de Privatizare -, fiind exclusa de la licitatie societatea cu potential cumparatoare a activului in cauza.
In calitate de secretar de stat la MAA, Petre Daea a exclus SC Piscicola SA Neamt din cadrul Anexei 1 a Ordinului 267/10.04.2003 si a facut presiuni asupra lui Ciutea Ilie, fost director general la SC Piscicola Neamt, precum si asupra reprezentantilor SC Romclas SA si SC Proora SA prin intermediul directorului Vlad Sanulescu de la ANS, ca sa nu participe la licitatia pentru privatizarea Piscicola
Neamt, deoarece licitatia trebuia castigata de SC Proora Impex SRL Turnu Severin, ceea ce s-a si intamplat”, se arata in dosar.
„Pentru ca nu am fost in undita lor, nu aveau de ce sa ma prinda pe mine. Lucrurile sunt bine cunoscute, eu nu am fost coleg de facultate cu persoana care a luat societatea aia, era in perioada aia campul deschis privatizarilor si au facut-o. Iata de ce e Petre Daea acum, cu dumneavoastra, pentru ca nu am avut nicio legatura. Lamurim tot, nu ma feresc de nicio intrebare si stiti acest lucru. Nu a fost niciun fel de interventie.”