Petre Roman, prim-ministrul României renăscute la finalul lui 1989 a vorbit despre cât de greu a fost să instaleze democraţia, dar şi despre mitul banilor securităţii.
„Am ajuns acolo pe la ora 4.00 şi era deja un baraj militar, am putut să ocolesc hotelul şi să mă aşez la baricade, unde erau 100 şi ceva de oameni. Mai eram 81 acolo, au fost ucişi 39, ăsta e momentul care face să se declanşeze mareea umană, revolta de a doua zi. Am ajuns la TVR, am încropit o declaraţie, i-am zis proclamaţia Frontului Unităţii Poporului, am scris-o acolo, cu ideea să înregistrăm ceva pentru televiziune”, a spus Roman.
Întrebat despre terorişti, Roman explică: „Teroriştii, da, teroriştii… Acuma ştim că erau o organizaţie militară în cadrul armatei, de sprijin strategic al PCR în cadru armatei”.
REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 22 decembrie, pas cu pas
Referitor tot la armată, Roman spune că unii din liderii ei s-au opus Revoluţeii „În momentul în care Revoluţia ia o direcţie anticomunistă, mulţi din capii armatei sunt împotrivă, unul dintre ei este Ştefan Guşă, scoate carnetul de partid şi spune „cu ăsta ce facem? nu îl apărăm? Ei vin şi spun „armata nu e pregătită, nu are mijloace, nu e antrenată pentru asta, nu poate facă faţă acestui tip de gherilă”.
Despre banii securităţii, Roman afirmă: „Of, asta chiar e o legendă, au existat anumite conturi, conturile din BRC au fost integral conservate, acolo nu s-a putut, au fost însă anumite conturi, unii poate au abuzat de ele, nu puteau fi sume foarte mari”.