Petre Tobă, audiat la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul fostului şef de la CJ Mehedinţi

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a fost audiat ca martor, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie.
Iulian Tudor
22 apr. 2016, 08:56
Petre Tobă, audiat la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul fostului şef de la CJ Mehedinţi

UPDATE ora 13.40 Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat la ieşirea de la audieri că nu l-a cunoscut pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu până, la întâlnirea din 2013. Mai mult, a spus Tobă, nu s-a întâlnit cu Duicu în biroul fostul premierul Victor Ponta, ci pe scări, în clădirea Guvernului.

Cu domnul Duicu am avut o singura data o intalnire, cateva minute, strict protocolara, stric formala. Nu l-am cunoscut inainte si nici nu am mai avut cu dansul alte discutii. Acea intalnire a fost intamplatoare. Eu nu am avut programata o intalnire cu presedintele CJ Mehedinti, in acea zi„, a explicat Tobă.

Ministrul a mai spus că Duicu nu i-a cerut să intervină pentru mutarea la Bucureşti a fostului şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea. „Era o discutie la inceputul anului 2013, ca o eventual solicitare a lui Ponea de a se muta in Bucuresti, dar discutia aceasta nu a fost urmata de nicio masura. Aceasta nu a depus niciun raport, nici nu a facut o discutie concreta cu privire la aceasta mutare„, a spus Tobă.

Petre Tobă a ajuns, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde a fost audiat ca martor în procesul în care Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, este judecat, alături de alte persoane, pentru infracţiuni de corupţie, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Constantin Stefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele organizaţiei municipale Orşova a PSD la data faptelor, de trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată Elisabeta Zenovia Rolea, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, şi Grigoriţa Feraru, consilier principal în cadrul CJAS la data faptelor, ambele pentru luare de mită.

Doina Borugă, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mehedinţi şi Daniela Delia Popescu, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin la data faptelor, au fost trimise în judecată pentru infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Valentina Drăghia, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, Cristian Damian Stănoiu, avocat în Baroului Mehedinţi la data faptelor, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Andrei Dan Bădin, realizator TV la data faptelor, acuzat de luare de mită.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe de o parte, şi asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, „precum şi să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi, n.r.) într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-ar fi folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce au făcut 4 români la un restaurant din Thassos: “Să le fie rușine”
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să se conformeze: Directivele sunt obligatorii
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Vouchere de 18.000 de lei. ASTĂZI S-A FĂCUT PRIMA PLATĂ!
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Aplicațiile Facebook și TikTok, interzise în timpul programului. Motivul din spatele deciziei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Mașinile sunt INTERZISE! Restricțiile se aplică începând cu 16 august, ora 18:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
OMS declara mpox urgenta de sanatate publica de interes international
MediaFlux
Se dă și A DOUA MĂRIRE a pensiei. ANUNȚUL șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...