„Principalul meu mesaj pentru toți cei care sunt implicați în organizarea alegerilor este echidistanța și fermitatea în aplicarea legii”, a declarat Petre Tobă, într-un interviu acordat AGERPRES pe tema organizării campaniei pentru alegerile locale din 5 iunie.
El spune că aproximativ 45.000 — 50.000 de angajați ai MAI vor asigura ordinea publică pe perioada campaniei electorale și în ziua votului, o misiune importantă fiind paza fiecărei secții de votare, precum și a birourilor electorale.
„Vom avea în jur de 45.000 — 50.000 de angajați ai MAI care vor asigura ordinea publică pe perioada campaniei electorale și în ziua votului. O misiune importantă este asigurarea fiecărei secții de votare cu pază din partea MAI, la fel ca și în cazul birourilor electorale. Numai această misiune va capacita peste 30.000 de angajați ai MAI, în condițiile în care se vor organiza peste 18.600 de secții de votare. Însă activitatea noastră nu se limitează doar la paza secțiilor de votare, pentru că trebuie să asigurăm ordinea publică, intervenția la evenimentele cotidiene, rezolvarea situațiilor sesizate și tot ceea ce înseamnă misiuni și acțiuni pe care le desfășurăm în fiecare zi pentru siguranța cetățenilor. De aceea, am luat câteva măsuri de implicare în acest dispozitiv și a structurilor neoperative ale MAI și mai avem posibilitatea folosirii și a elevilor și studenților din școlile noastre, care să însoțească polițiștii și jandarmii în misiuni de ordine publică„, a precizat Petre Tobă.
El a mai spus că este important de ştiut pentru cetăţeni că la aceste alegeri se va vota pentru alegerea primarilor, a consiliilor locale și a consiliilor județene, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, şi nu şi pentru alegerea președintelui consiliului județean.
„Este important de știut că la alegerile locale se va vota numai în localitatea de domiciliu sau reședință și că se va vota pentru alegerea primarilor, a consiliilor locale și a consiliilor județene, respectiv a Consiliului General al Municipiului București. Așadar, nu se va mai vota pentru alegerea președintelui consiliului județean, acesta urmând a fi desemnat de către consilierii județeni aleși.
O altă noutate este introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, sistem implementat de STS împreună cu AEP. Fiind prima dată când se va utiliza o astfel de platformă, suntem cu toții interesați ca ea să funcționeze foarte bine. În acest sens, am cerut colegilor de la AEP și STS să realizeze mai multe testări de sistem în condiții similare celor din ziua votului„, a spus ministrul de Interne Petre Tobă.