PETRECERI DE HALLOWEEN: Unde te poţi distra de HALLOWEEN 2013

PETRECERILE DE HALLOWEEN au început anul acesta cu câteva zile mai devreme, sărbătoarea propriu-zisă fiind marcată, miercuri, cu mai puţine evenimente specifice, cele mai multe desfăşurate în cluburile din Bucureşti şi în marile centre comerciale.
Romania TV
01 nov. 2013, 13:57
PETRECERI DE HALLOWEEN: Unde te poţi distra de HALLOWEEN 2013

Petrecerile de Halloween au început anul acesta mai devreme, încă din weekend, când mall-urile, cinematografele şi cluburile bucureştene au fost vizitate de cei dornici să-şi demonstreze ingeniozitatea în materie de costumaţii înfricoşătoare. Sărbătoarea propriu-zisă, Halloween, este marcată calendaristic miercuri, când o parte din cluburi şi doar câteva dintre mall-urile din Capitală mai au organizate petreceri tematice.

Astfel, miercuri, Sun Plaza se transformă în Casa Ororilor. Cele mai cunoscute personaje din filme horror vor defila pe holurile centrului comercial, iar cei mici şi cei mari deopotrivă pot asista la o demonstraţie ingenioasă de sculptură în dovleci, unde vor învăţa cum să facă cele mai înspăimântătoare decoraţiuni de Halloween.

PETRECERI DE HALLOWEEN: Tot miercuri, Băneasa Shopping City îşi întâmpină clienţii cu o serie de surprize. Atât cei mici, cât şi cei mari vor putea să se fotografieze alături de personaje şi decoruri înfricoşătoare sau pot colinda magazinele unde vor fi întâmpinaţi cu bomboane şi alte dulciuri specifice.

PETRECERI DE HALLOWEEN:  În Liberty Mall şi în Plaza România se petrece la film, deoarece organizatorii au pregătit un maraton de producţii cinematografice cu zombie, Dracula şi toate personajele nelipsite de Halloween. Vedeta va fi celebra animaţie „Hotel Transylvania”, care va putea fi vizionat 3D, dublat în limba română.

Tot de Halloween, Bucureşti Mall îşi transformă vizitatorii în personajul preferat. Invitaţi sunt eroi din seriile Cartoon Network – Ben Ten şi Scooby Doo -, ale căror superputeri sunt gata să facă faţă oricăror situaţii. Premii şi costume dintre cele mai diverse îşi dau întâlnire miercuri, începând cu ora 17.00, cu cei care sărbătoresc cu voie bună în fiecare zi. Timp de patru ore se vor desfăşura ateliere de face painting, momente magice cu dovlecei decoraţi, totul într-o atmosferă presărată cu premii şi, din partea casei, gratuit, vată de zahăr pentru toţi participanţii.

PETRECERI DE HALLOWEEN: La Terra Park, sărbătoarea de Halloween începută încă de vineri va continua până pe 2 noiembrie cu ateliere de creaţie de costume şi peruci haioase, cu poveşti înfricoşătoare despre vampiri şi ateliere de origami în cadrul cărora vor putea fi confecţionate felicitări.

Însă, ca în fiecare an, cele mai ofertante din punct de vedere al petrecerilor cu tematică de Halloween sunt cluburile. La Coyote Cafe este Halloween Karaoke şi DJ Party, în Centrul Vechi, la Tephra se organizează Halloween Scarry Make-Up Party, cu dovleci scobiţi şi machiaje inedite, iar în True Club, Alina Toma şi True Band vor întreţine atmosfera şi vor premia cele mai reuşite costumaţii. La aceste petreceri intrarea este liberă.

La Hard Rock Cafe din Bucureşti vor răsuna în seara de Halloween hituri precum „Unchain My Heart” – Joe Cocker, „Blue Suede Shoes” – Elvis Presley, „YMCA” – The Village People şi „Let Me Entertain You” – Robbie Williams, în interpretarea unor voci recent consacrate – Alin Văduva şi Cristina Vasiu (finalista de la „Vocea României”). Preţul unui bilet este de 25 de lei.

La Ageless Club se merge pe urma originii sărbătorii de Halloween, astfel că, miercuri, de dragul tradiţiei, toţi cei care calcă pragul clubului trebuie să fie dornici să-şi exprime „adoraţia pentru demoni” purtând o mască, aducând dovleci sculptaţi sau orice fel de costum sau obiect în ton cu evenimentul. Atmosfera va fi întreţinută de acorduri ale unor trupe şi artişti celebri precum Black Sabbath, King Daimond, Bauhaus, Wednesday 13 şi The Cure. Intrarea va fi plătită în bomboane.

Pentru cei care nu au reuşit să petreacă miercuri, Shakespeare Bar prelungeşte sărbătoarea până la finalul săptămânii. Astfel, de la ora 22.00, barul devine un loc de groază şi organizează din nou un weekend horror.

PETRECERI DE HALLOWEEN:  Dacă găzduiţi o petrecere de Halloween sau pur şi simplu doriţi să aveţi casa decorată tematic, iată câteva sfaturi.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor cu felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri pentru creativitate. Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate.

 

PETRECERI DE HALLOWEEN: Fantomele din Europa

În România, cea mai indicată „reşedinţă” pentru noaptea de Hallowwen este faimosul Castel Bran, cunoscut în Occident ca fiind Castelul lui Dracula. Site-urile turistice îl recomandă în mod expres, iar într-un top 10 al celor mai înspăimântătoare destinaţii de Halloween, realizat anul trecut, Castelul lui Dracula se află pe locul 9.

„Poate nu ai nevoie de usturoi şi ţepuşe când vizitezi Castelul Bran din Transilvania, România, dar adevărul terifiant despre groaznicul prinţ Vlad Ţepeş te va face cu siguranţă să te uiţi în spatele tău când vizitezi castelul”, sunt de părere autorii acestui top, de la site-ul Hotwire.com care a realizat clasamentul. Ei susţin că în acest castel poţi simţi „mânia lui Dracula”, voievodul care îi trăgea pe ticăloşi în ţeapă şi despre care circulă legenda că era vampir.

Castelul Edinburgh: Numit şi Castelul lui Glamis este unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume. Povestea lui începe în 1650, iar la originea tuturor poveştilor despre apariţiile de acolo stă Lady Glamis, care a fost acuzată de vrăjitorie în 1537 şi arsă pe rug chiar în faţa fiului ei, un copil nevinovat.  Mai în glumă, mai în serios, agenţiile de turism recomandă cu căldură acest faimos castel amatorilor de senzaţii tari, în noaptea de Halloween, având reputaţia de destinaţia cea mai „infestată” de fantome. Cei care nu cred că e chiar aşa, n-au decât să meargă acolo, să se convingă.

Din 1650, pe holurile castelului au fost semnalate apariţii ale unui toboşar fără cap, dar şi ale unui câine care bântuie mormintele. Bineînţeles, vedeta este Lady Glamis, iar apariţiile ei tot mai frecvente i-au îndemnat pe specialişti, în 2001, să facă un experiment în interiorul castelului. În 2001, un medic englez s-a alăturat unei echipe de 240 de voluntari care au petrecut zece zile în castelul bântuit.  La sfârşitul experimentului, ei au confirmat că locul, este cu adevărat „plin de fantome”. Ei au raportat că au avut senzaţii de arsură, că au simţit atingerea fantomelor şi că le-au şi văzut pe unele dintre acestea bântuind camerele şi coridoarele. 

Castelul Houska: Castelul din Cehia a fost construit în secolul al XIII-lea, într-o pădure din nordul Pragăi. Despre acesta se spune că ar fi fost construit special ca să fie o poartă către iad. Este mai degrabă un castel demonic, acolo fiind văzute creaturi jumătate om, jumătate animal. În castel există o groapă mare, unde prizonierii care voiau să fie cruţaţi de pedeapsa capitală, nu aveau decât să coboare pe o frânghie în acea groapă. Legenda spune că primul prizonier care a ales această variantă de graţiere, ar fi scos un urlet după ce a ajuns în groapă. Iar după ce a fost scos, arăta cu 30 de ani mai bătrân. Se mai spune că după câteva zile a şi murit.

Şi mai interesant este faptul că în anii 1930, naziştii au preluat castelul pentru a face experimente oculte. Hitler, fostul dictator nazist, era entuziasmat de fenomenle paranormale, dar nu s-a aflat nimic despre presupusele experimente oculte făcute de nazişti acolo, numai faptul că, după renovarea castelului au fost găsite acolo câteva schelete de ofiţeri nazişti, care fuseseră mai degrabă ucişi prin execuţie. Apariţii semnalate în acest loc sunt cele ale unei femei purtând o rochie veche, care deschide din când în când ferestrele camerelor de la etaj, cea a unei creaturi ciudate, între om, câine şi broască şi cea a unui cal alb fără cap.

Castelul Brissac: Castelul din Franţa fost construit în secolul al XI-lea şi are nu mai puţin de 200 de încăperi. Este considerat a fi cel mai înalt castel de pe Valea Loarei, cu o istorie bogată şi picantă. Astfel se spune că acest castel a fost cumpărat de doi nobili, soţ şi soţie, Jacques şi Charlotte.

Femeii îi plăceau jocurile amoroase şi sexul zgomotos cu amantul său. Adesea îl ţinea treaz toată noaptea pe soţul ei cu astfel de aventuri. Toată povestea s-a încheiat când şi Charlotte, şi amantul ei au dispărut, dar nu a pierit nici astăzi gălăgia pe care o făceau aceştia în timpul partidelor de amor.

Străzile lui Jack Spintecătorul: O atmosferă terifiantă oferă şi străzile din Whitechapel, East London, mai ales când bate vântul, noaptea.

Sunt locurile de unde Jack Spintecătorul, faimosul criminal în serie a cărui poveste a fost ecranizată, îşi alegea victimele, din rândul prostituatelor, pe care le ucidea apoi. 

Muzeul Torturii: Aflat în Amsterdam, Muzeul Torturii este o adevărată expoziţie de instrumente şi metode de tortură din Evul Mediu.

Sălile muzeului oferă una dintre cele mai întunecate mărturii despre pofta de violenţă, despre cruzimea umană, despre mutilare, dar şi despre tendinţa de umanităţii de a-şi distruge propria-i specie. Pe ecrane instalate în interior, vizitatorii pot viziona asemenea scene.

Le Manoir: Chiar şi Parisul, „oraşul luminilor” are partea lui întunecată. Cine are curajul să încerce o sperietură zdravănă, se poate aventura în Le Manoir de Paris (Conacul din Paris), loc căruia i s-au atribuit cele mai macabre poveşti, de la grota faimoasei Fantome de la Operă, până la Peştera Vampirilor, Sergentul Bertrand necrofilul şi fantoma din Grădinile des Tuileries.

Un tur de Halloween al acestor obiective oferă experienţe interesante. În plus, actori profesionişti  deghizaţi în fantome, monştri, vrăjitoare …  oferă spectacole ce te transpun în atmosfera poveştilor poveştilor ce se spun despre acest loc.

America bântuită

Şi de partea cealaltă a Atlanticului circulă poveşti despre fantome şi locuri bântuite.

Mount Washington : Este o veche reşedinţă din Breton Woods, New Hampshire, unde umblă fantoma „prinţesei” Caroline Foster. Femeia a murit în 1939, dar după cum spun cei care adminsitrează domeniul pe care soţul ei, Joseph Stickney, constructor de căi ferate, l-a fondat în 1902, „o femeie elegantă, îmbrăcată cu o rochie în stil Victorian circulă pe-acolo.

 

Camera ei preferată, este 314, în ceea ce acum este un hotel elegant. Aceea este dormitorul pe care ea îl împărţea cu soţul ei.

Homestead:  Construit în 1766, Homestead din Hot Springs, este una dintre cele mai vechi destinaţii turistice din SUA. Vizitatorii au observat prezenţa fantomelor la etajul al 14-lea al clădirii, în aripa veche a acesteia.

Se crede că una dintre aceste apariţi este fantoma unei mirese care s-a sinucis la începutul anilor 1900, pentru că viitorul ei soţ ar fi fugit înainte de nuntă, iar ea şi-ar fi luat astfel zilele, neputând îndura faptul că el o părăsise.

Grove Park: În Asheville, Carolina de Nord, Grove Park este bântuit de aproape o jumătate de secol de „Doamna în Roz”. Povestea spune că tânăra femeie a stat în camera 545 a hotelului, prin 1920, de unde s-a aruncat sau a fost aruncată de cineva în Curtea cu Palmieri, de la al cincilea etaj.

 

Vizitatorii de astăzi povestesc că au văzut din când în când un abur roz circulând prin acea cameră, iar alţii că au văzut chiar o femeie frumoasă, cu părul lung, purtând un halat roz.

La Posada de Santa Fe: Comerciantul Abraham Staab a construit La Posada de Santa Fe în New Mexico, în 1882, în stilul unui castel victorian, pentru familia lui. Lucrătorii actualului hotel povestesc că după ce soţia lui Staab, Julia, a murit, în 1896, la vârsta de 52 de ani, fantoma ei ar bântui camera 100 a actualului hotel, care era atunci chiar dormitorul ei.

Femeia participa la toate petrecerile organizate acolo, iar personalul hotelului este instruit să o salute de fiecare dată când intră în camera ce i-a aparţinut.

Potrivit cercetătorilor, Halloweenul este o sărbătoare creştină care derivă, însă, dintr-unele păgâne – din festivalurile celtice ale recoltei şi din Samhainul galic. Alţi experţi susţin că este o sărbătoare pur creştină, care nu are nicio legătură cu păgânii.

Cuvântul Halloween datează din anul 1745 şi este de origine creştină. „Halloween” înseamnă „hallowed evening” sau „holy evening” în limba engleză, adică „seara sfântă”. Cuvântul provine dintr-un termen scoţian pentru „All Hallows Eve” (Seara tuturor sfinţilor).

Istoricul Nicholas Rogers spune că „unii folclorişti au descoperit originile Halloweenului în sărbătoarea romana Pomona, zeiţa fructelor şi seminţelor, sau în festivalul morţilor – Parentalia. Este însă mai apropiat de festivalul celtic Samhain„. Cuvântul „samhain” vine de irlandeza veche şi înseamnă „sfârşitul verii”. 

Samhainul se sărbătorea în Irlanda, Scoţia şi în Isle of Man. Se ţinea în jurul datei de 31 octombrie – 1 noiembrie, iar festivaluri asemănătoare erau organizate şi de celţii britanici.

Samhainul marca sfârşitul sezonului recoltei şi începutul iernii, partea „întunecată” a anului. Precum de Beltane, în această perioadă spiritele puteau să ajungă mai uşor în lumea noastră şi erau foarte active. Spiritele, denumite Aos Si, erau respectate şi temute şi li se ofereau ofrande, precum mâncare sau băutură, pentru a proteja oamenii pe timpul iernii. Se spunea că spiritele morţilor îşi revizitau casele la acea dată, astfel încât oamenii puneau locuri la masă special pentru ele.

În cadrul festivalului se folosea mult focul, care avea puteri de curăţare şi de protejare.

Tradiţia costumelor de Halloween vine din secolul al XVI-lea, când oamenii se deghizau şi mergeau din casă în casă recitând versuri, cântând şi cerând la schimb mâncare. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.

Dovleacul sculptat provine din secolul al XVIII-lea, când era folosit pe post de lampă. Profitând de ocazie, tinerii au început să sculpteze feţe înfricoşătoare pe bostan. Lămpile erau folosite în special pentru a speria spiritele rele.

În ziua de azi, Halloweenul este influenţat de dogma creştină, fiind ţinut în seara dinaintea sărbătorii creştine „Ziua Tuturor Sfinţilor”, pe 1 noiembrie. „Ziua Tuturor Sfinţilor” a fost introdusă în calendarul creştin în anul 609, însă era sărbătorită iniţial pe 13 mai. În 835, ea a fost schimbată pe 1 noiembrie – aceeaşi dată ca a Samhainului, de Papa Grigore al IV-lea.

Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea (sau mai adesea, achiziționarea) de barmbrack (báirín breac), o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel își vor găsi dragostea în anul următor.

Printre mâncărurile asociate sărbătorii mai întâlnim caramelele (Marea Britanie), porumbul caramelizat sau prăjit, Colcannon (Irlanda) şi mâncărurile cu dovleac.

Halloweenul este sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, în principal în Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Marea Britanie, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă. În America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'