Petroliştii ar putea fi obligaţi să vândă din 2019 benzină cu minimum 8% conţinut de biocarburant în volum

Obligaţia ca petroliştii să introducă în benzină un conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum ar putea fi amânată cu un an, astfel încât măsura să fie aplicată abia de la 1 ianuarie 2019, şi nu de la începutul anului viitor, din cauză că autorităţile nu mai au timp să evalueze impactul acestei măsuri.
Filip Stan
09 dec. 2017, 11:19
Petroliştii ar putea fi obligaţi să vândă din 2019 benzină cu minimum 8% conţinut de biocarburant în volum

În plus, autorităţile vor să amâne cu doi ani obligativitatea impunerii reducerii de gaze cu efect de seră cu 6%, pentru 2020, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

”Autorităţile publice centrale cu atribuţii în domeniul reglementat nu au posibilitatea să evalueze pe baza unor date relevante atât impactul impunerii reducerii de gaze cu efect de seră cu 6% până la finalul anului 2018, cât şi efectele impunerii în benzină a unui conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum, precum şi al proporţiei echivalente de biocarburant din motorină necesare pentru îndeplinirea dezideratului de 6%, care să fie susţinut exclusiv prin introducerea de biocarburanţi în combustibilii fosili”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ, consultată de News.ro.

Autorii documentului spun că soluţionarea problemei necesită un interval rezonabil de timp, solicitând prorogarea termenelor prevăzute în HG nr. 928/2012 şi HG nr. 935/2011, în sensul atingerii procentului de 6% în anul 2020, iar procentul de amestec de minim 8% să fie aplicat începând cu cel târziu 1 ianuarie 2019.

Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor derula, pe parcursul anului 2018, procesul de evaluare a impactului impunerii reducerii de gaze cu efect de seră cu 6% şi a efectelor impunerii în benzină a unui conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum, precum şi a proporţiei echivalente de biocarburant din motorină necesare pentru îndeplinirea dezideratului de 6% susţinut exclusiv prin introducerea de biocarburanţi în combustibilii fosili.

Prin HG nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră se stabileşte că până la data de 31 decembrie 2020 firmele care introduc pe piaţă carburanţi au obligaţia să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie a carburantului şi energia furnizată, cu până la 10%, în raport cu emisiile de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie de carburanţii fosili în 2010, având ca referinţă standardul pentru carburanţi aferent acelei perioade.

Această reducere constă în: reducere de 6%, care iniţial trebuia făcută până la 31 decembrie 2018, o valoare-ţintă de reducere suplimentară de 2%, dar şi o valoare-ţintă de reducere suplimentară de 2%, prin folosirea de reduceri de emisii certificate (CER) achiziţionate în conformitate cu mecanismul de dezvoltare curată instituit prin Protocolul de la Kyoto.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul „groaznic”, dispărut acum peste 10.000 de ani, care a reapărut în aceste zile. La prima vedere pare drăgălaș, dar este foarte periculos. Mulți îl știu din celebrul serial Game of Thrones
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi grea pentru Elena Udrea. Anunțul făcut de Adrian Alexandrov
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
A murit Bogdan Teodorescu
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card