După anunţarea întârzierilor de producţie, ”l-am contactat imediat pe directorul general al Pfizer (…) El m-a asigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru (către ţările UE ) vor fi livrate în primul trimestru”, a declarat şefa executivului UE în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.
UPDATE: Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene (UE) şi-au exprimat vineri „profunda îngrijorare” cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech, potrivit unei scrisori comune adresate Comisiei Europene, relatează AFP şi Reuters.
Miniştrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei au denunţat în această scrisoare o situaţie ”inacceptabilă” care subminează ”credibilitatea procesului de vaccinare”.
„Am primit acest mesaj astăzi, cu puţin înainte de ora 10:00 (11:00, ora României). Ne aşteptam la 43.875 de doze de vaccin de la Pfizer în săptămâna a 3-a (săptămâna viitoare). Acum se pare că vom primi 36.075 de doze„, a indicat FHI într-un comunicat. Reducerea livrărilor este determinată de limitarea producţiei de către Pfizer astfel încât compania să îşi poată îmbunătăţi capacitatea de producţie la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent, a precizat FHI.
„Această reducere temporară va afecta toate ţările europene”, a notat FHI. „Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie”, a adăugat instituţia norvegiană.
Citeşte şi Sunt suficiente vaccinuri anti-COVID în România? Răspunsul reprezentantului Pfizer
Pfizer a declarat că este necesar să realizeze unele modificări la nivelul procesului şi a unităţii de producţie care vor necesita aprobări suplimentare.
„Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, a indicat Pfizer într-un comunicat.
Norvegia, ţară care nu este membră a Uniunii Europene, are acces la vaccinurile obţinute de blocul comunitar prin intermediul Suediei, stat membru al UE, care achiziţionează mai multe doze decât are nevoie şi le vinde Norvegiei, notează Reuters şi Financial Times.
Institutul norvegian a declarat că nu vor exista întârzieri în implementarea procesului de vaccinare a populaţiei ţării deoarece au fost constituite rezerve de vaccinuri de când Norvegia a început să primească livrările.
Numeroase ţări din UE susţin că primesc cantităţi mai mici de vaccinuri împotriva COVID-19 şi se plâng de incertitudine cu privire la livrările viitoare, au declarat pentru Reuters oficiali UE.