Gigantul a fost de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti-COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată. În urma acestui acord gigantul farmaceutic american s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea vaccinurilor.
Cu toate acestea, reprezentanții Pfizer cer plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, au dezvăluit surse Financial Time.
„Lucrând împreună, am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului nostru în timp cu mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze (…) Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat.
Miniștrilor Sănătății din statele membre UE li s-a adus la cunoștință în cadrul unei ședințe private, noile condiții, iar reprezentanții a patru țări membre, printre care se află și Polonia și-au manifestat opoziția.
Assen Medjidiev, ministrul interimar al Sănătății al Bulgariei, a declarat că țara sa, împreună cu Polonia, Ungaria și Lituania, s-au opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.
Mai mult, oficialul bulgar a subliniat că el crede că, de asemenea, alți membri ai UE nu vor sprijini acordul propus în forma sa actuală.
„Amendamentul propus de Pfizer la acord este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a ofertei excesive de vaccin în Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii (…)Solicităm Comisiei să revină la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul dat. Până la găsirea unei soluții, toate livrările trebuie oprite””, a spus Assen Medjidiev.
Potrivit presei internaționale, discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer și partenerul german BioNTech, pe fondul surplusului la nivel global de vaccinuri COVID-19, au început din luna ianuarie. Europa a semnalat încă de atunci că are în depozite cantități deosebit de mari de vaccinuri.
De asemenea, discuțiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an la un preț mai mare.