”Analize sunt în curs pentru a afla dacă este vorba despre unul sau mai multe proiectile”, a declarat pentru AFP Kim Joon-rak, un purtător de cuvânt al Comitetului Şefilor de Stat Major interarme.
Aceste tiruri au loc la câteva zile după un exerciţiu militar, sâmbătă, în Coreea de Nord, în cursul căruia mai multe proiectile, inclusiv o rachetă cu rază scurtă de acţiune potrivit unor experţi, au fost trase. Testele au avut loc, de asemenea, la câteva ore după sosirea la Seul a lui Stephen Biegun, reprezentantul special american pentru Coreea de Nord, potrivit news.ro.
Emisarul urmează să se întâlnească cu mai mulţi reprezentanţi sud-coreeni, pentru a discuta despre mijloace de relansare a negocierilor de ”denuclearizare” între Washington şi Phenian, aflate în suspans. Ei urmează totodată să abordeze un ajutor umanitar care să fie trimis de Seul vecinului său din Nord.
Prin aceste noi tiruri, Phenianul ”transmite un mesaj clar potrivit căruia nu se va mulţumi doar cu ajutorul umanitar”, relevă Hong Min, un cercetător la Institutul Coreea al Unificării Naţionale, cu sediul la Seul.
Regimul vrea să obţină ”garanţii de securitate înschimbul procesului denuclearizării”, adaugă el.
În privinţa tirurilor de sâmbătă, imagini publicate de presa nord-coreeană arată un dispozitiv similar rachetei ruse de tip Iskander, potrivit unor experţi. Aceasta seamănă cu arme prezentate de Coreea de Nord la defilarea militară de anul trecut, în momentul în care începea destinderea în peninsulă, potrivit news.ro.
Phenianul a refuzat, însă, să folosească denumirea ”rachetă” şi a anunţat că exerciţiul a implicat ”mai multe lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune şi arme tactice ghidate”.
Ar fi fost vorba despre un ”exerciţiu de rutină”, care s-a desfăşurat în apele apele sale teritoriale, iar proiectilele nu reprezintă vreo ameninţare la adresa Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, a declarat un reprezentant nord-coreean.