Mult timp, Phenianul a dus o politică numită de „byungjin” sau „de dezvoltare simultană” a capacităţilor sale nucleare şi a economiei. În aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat că a încheiat cursa înarmării nucleare şi că Nordul se concentrează mai departe pe „construcţia economică socialistă”. Peninsula cunoaşte „un nou climat de relaxare şi pace”, explica el.
Într-un comunicat, ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că Phenianul ar putea reveni la politica de „byungjin” dacă Statele Unite nu îşi schimbă atitudinea în privinţa sancţiunilor, potrivit news.ro.
„Cuvântul „byungjin” ar putea să revină şi un schimb politic ar putea fi luat în serios în considerare”, potrivit acestui text publicat vineri seară de agenţia aficială de stat KCNA.
În timpul întâlnirii istorice de la Singapore din iunie, Kim Jong Un şi preşedintele Donald Trump au semnat o declaraţie vagă despre denuclearizare dar apoi, negocierile nu au mai progresat.
În ciuda eforturilor internaţionale duse în 2017 pentru a face presiune pe economia nord-coreeană, Statele Unite refuză o relaxare a sancţiunilor atât timp cât Nordul nu va proceda la o „denuclearizare finală şi pe deplin verificată”, informează news.ro.
Phenianul a condamnat „metodele de gangster” ale americanilor acuzaţi că cer dezarmarea sa unilaterală fără a face concesii. „Ameliorarea relaţiilor cu sancţiunile nu sunt compatibile”, adaugă comunicatul semnat de directorul Institutului de studii americane al ministerului Afacerilor Externe.
Coreea de Nord, care este supusă la multiple sancţiuni ale ONU din cauza programelor nucleare şi balistice, precum şi a sancţiunilor unilaterale ale Washingtonului se arată din ce în ce mai nerăbdătoare cu Statele Unite. Luna trecută, mass-media oficiale au acuzat Washingtonul de „joc dublu” şi l-au criticat implicit pe Donald Trump pentru că Seulul vrea să ridice propriile sancţiuni făcute Nordului, potrivit news.ro.
Divergenţe privind dosarul nord-coreean au apărut între Seul şi aliatul său american, care vrea să trimită 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul său. În contextul în care preşedintele sud-coreean Moon Jae-in este partizanului unui dialog cu Nordul. El a declanşat investiţii la Phenian şi proiecte transfrontaliere pentru a determina denuclearizarea.
Washingtonul insistă de partea sa ca sancţiunile să fie menţinute atât timp cât denuclearizarea nu va fi totală.