Kim Jong-Un, liderul nord-coreean care a prezidat o reuniune a puternicei Comisii militare centrale (CMC), a explicat că datorită armelor nucleare ale Nordului a putut fi încheiat acordul care a plasat cele două state rivale pe calea „reconcilierii și încrederii”, a relatat vineri agenția oficială de presă a Phenianului, KCNA.
Acordul negociat în localitatea de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul care a pus capăt războiului din 1950-1953, a permis dezamorsarea tensiunilor dintre cele două Corei, ce păreau să se fi apropiat de pragul unei confruntări armate.
Citeşte şi Phenianul şi Seulul au încheiat negocierile pentru evitarea unui conflict armat
Seulul a redus la tăcere difuzoarele care difuzau mesaje de propagandă la frontieră, în timp ce Phenianul și-a exprimat regretul pentru explozia minelor antipersonal, care au mutilat doi soldați sud-coreeni la începutul lunii august. De asemenea, textul documentului angajează cele două state la dialog, remarcă France Presse.
Dar Kim Jong-Un a subliniat că aceasta nu înseamnă că țara sa va discuta modalități de a pune capăt programului nord-coreean de înarmare nucleară, care, a spus el, este oricum un factor esențial pentru pace.
Citeşte şi RĂZBOIUL între cele două Corei a fost evitat în ultima clipă
Acordul de la Panmunjom „nu a fost obținut la masa negocierilor, ci datorită forței (noastre) militare gigantice și descurajării (noastre) nucleare defensive„, a spus el. „Prioritatea nr.1″ este „continuarea eforturilor pentru consolidarea capacităților militare ale Coreii de Nord„, a punctat Kim Jong-Un. Cu toate acestea, a estimat el, acordul de compromis reprezintă „o ocazie istorică decisivă” de natură „să inaugureze o nouă eră în relațiile bilaterale”.
Citeşte şi Coreea de Sud vrea să discute despre ridicarea sancţiunilor impuse Nordului
De cealaltă parte, Coreea de Sud a desfășurat vineri împreună cu SUA cel mai mare exercițiu militar comun cu muniție reală efectuat vreodată de cele două țări. Aproximativ 3.000 de militari din ambele țări au participat la exercițiul care a mobilizat, de asemenea, sute de tancuri și vehicule blindate, iar printre scenariile aplicate a figurat și simularea unui atac pe teritoriul nord-coreean.
Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic în conflict de 65 de ani, deoarece războiul s-a încheiat printr-un simplu armistițiu și nu printr-un tratat de pace.