„Vă pot doar spune că nu a existat o invitaţie pentru noi. Înţeleg că jurnaliştii au fost invitaţi”, a afirmat oficialul american.”Sigur că salutăm anunţarea planurilor de dezafectare a poligonului de teste nucleare. Aş merge până la închiderea permanentă, ireversibilă, care poate fi inspectată şi pe deplin înregistrată. Acesta este un pas esenţial în denuclearizarea Coreei de Nord şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe detalii despre acest lucru „, a adăugat Nauert.
Ministerul nord-coreean de Externe a anunţat anterior că ceremonia publică de dezafectare a poligonului Punggye-ri va avea loc în perioada 23-25 mai, data exactă depinzând de condiţiile meteo.
Jurnalişti din cinci ţări – Coreea de Sud, China, Rusia, SUA şi Marea Britanie – au fost invitaţi să asiste la ceremonie. Iniţial, Phenianul a refuzat să accepte lista de jurnalişti sud-coreeni propusă de Seul, însă în cele din urmă Coreea de Nord a acceptat.
Înţelegerea privind denuclearizarea Coreei a fost convenită de liderii de la Seul şi Phenian la summitul de la Panmunjom din 27 aprilie.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi „un gest foarte inteligent şi graţios”.
Evenimentul ar urma să aibă loc înainte de discuţiile între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfăşoare pe data de 12 iunie.
Totuşi, există indicii că dezafectarea singurului poligon de teste atomice din Coreea de Nord este mai degrabă o acţiune simbolică, întrucât se pare că zona unde se află poligonul s-a prăbuşit parţial în urma testelor nucleare şi nu mai este utilizabil.