Comitetul de Urgență Contra Exercițiilor de Război Nuclear, organism al Phenianului, a criticat mobilizarea de către Washington în jurul peninsulei a unor active strategice nucleare, relevă o informație difuzată de agenția nord-coreeană de stat KCNA.
Pentagonul a desfășurat portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan și două distrugătoare, între alte nave, pentru aceste manevre ce se vor încheia pe 20 octombrie.
„Statele Unite și-au pierdut rațiunea punând sub nasul nostru obiective pe care noi le-am stabilit ca primare. Ar trebui să se aștepte la un atac inimaginabil”, arată textul citat.
Comitetul nord-coreean adaugă că Washingtonul a desfășurat de asemenea submarinul nuclear USS Michigan, a cărui participare nu au fost confirmată oficial, potrivit Agerpres.
„Aceasta demonstrează că SUA și marionetele lor (cu referință la Coreea de Sud) se pregătesc pentru un „atac preventiv” la adresa Coreei de Nord”, consideră comitetul menționat.
Războiul verbal între Phenian și Washington a atins punctul culminant în timpul Adunării Generale a ONU, în care președintele american, Donald Trump, a amenințat cu distrugerea Coreei de Nord, iar aceasta a răspuns cu avertismentul că va realiza un test nuclear în Pacific. EFE mai notează că tensiunea dintre cele două state a ajuns la niveluri nemaiîntâlnite de la războiul coreean (1950-1953).
SUA și Coreea de Sud au început luni manevre navale comune în Marea Japoniei și în Marea Galbenă, în contextul creșterii tensiunilor între Washington și Phenian, a anunțat dpa.
Aproximativ 40 de nave militare, printre care portavionul USS Ronald Reagan și două distrugătoare americane, iau parte la exercițiile care vor dura cinci zile, potrivit Ministerului Apărării sud-coreean. Cele două țări desfășoară periodic exerciții aeriene, navale și terestre comune, în timp ce Coreea de Nord acuză Washingtonul că folosește aceste aplicații militare pentru a pregăti un atac asupra sa.
Tensiunile în regiunea Peninsulei Coreene au sporit în ultimele luni, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un fiind protagoniștii unui adevărat război al declarațiilor, marcat de amenințări reciproce extrem de dure, potrivit Agerpres.
Totuși, duminică secretarul de stat american Rex Tillerson a susținut că liderul de la Casa Albă este favorabil unei soluționări diplomatice a disputei legate de programul nuclear nord-coreean. ”Acele eforturi diplomatice vor continua până la căderea primei bombe”, a declarat Tillerson pentru postul de televiziune CNN.
Phenianul a realizat în ultimele 12 luni numeroase teste cu rachete balistice și două teste nucleare, încălcând rezoluțiile ONU. În urma celui mai recent test nuclear, desfășurat în luna septembrie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a extins sancțiunile impuse Coreei de Nord de către comunitatea internațională.