Operaţiunea este prevăzută între 12 şi 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, a anunţat vineri agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
Statele Unite au calificat ca „foarte provocator” acest proiect. „O asemenea lansare de rachetă ridică o problemă de securitate în regiune şi va contrazice recentul angajament al Coreei de Nord de a nu efectua lansări de rachete cu rază lungă de acţiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland.
Este vorba de „un act grav şi provocator”, a apreciat, de asemenea, Seulul. În opinia autorităţilor de la Tokyo, „indiferent că este vorba despre o lansare de satelit sau un tir cu rachete balistice, este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”.
China, singurul aliat important al Phenianului, a îndemnat „toate părţile să joace un rol constructiv” în menţinerea păcii în peninsulă.
Agenţia KCNA, canalul privilegiat de anunţuri al regimului stalinist de la Phenian, a subliniat că sateliţii sunt necesari dezvoltării economice a ţării şi că fac parte din domeniul activităţilor paşnice în spaţiu.
„A fost aleasă o orbită de zbor sigură, astfel ca resturile rachetei generate în timpul zborului să nu aibă un impact asupra ţărilor vecine”, a anunţat agenţia, promiţând o respectare a reglementărilor internaţionale cu privire la acest subiect.
Coreea de Nord a utilizat argumente asemănătoare la precedenta lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, pe 5 aprilie 2009, care a antrenat o condamnare din partea Consiliului de Securitate al ONU şi o consolidare a sancţiunilor.
Statele Unite şi aliaţi lor au denunţat, atunci, un test de rachetă deghizat, în timp ce Phenianul dădea asigurări că era era vorba despre un satelit.
Phenianul a părăsit, ulterior, negocierile în cadrul grupului de şase ţări cu privire la dezarmarea sa nucleară şi a procedat, o lună mai târziu, la un al doilea test nuclear.
Anunţul Coreei de Nord intervine la 16 zile de la un acord între Phenian şi Washington, care sugera o speranţă de diminuare a tensiunilor privind Peninsula Coreea.
Coreea de Nord a acceptat introducerea unui moratoriu asupra lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune, testelor nucleare şi activităţilor de îmbogăţire a uraniului. În schimb, Statele Unite vor furniza nord-coreenilor o cantitate de aproximativ 240.000 de ajutoare alimentare.
O rachetă de tip Unha-3 (Galaxy-3) urmează să lanseze un satelit de observaţie terestră – Kwangmyongsong-3, precizează agenţia nord-coreeană citând un purtător de cuvânt al Comitetului coreean pentru tehnologie spaţială.
Racheta urmează să fie lansată către sud, de la baza de lansare Sohae din comitatul Cholsan, situat în provincia de pe coasta de nord-vest.
Unha-3, cunoscută şi sub numele de Taepodong-3, este capabilă, în mod teoretic, să atingă teritoriul american, a declarat Baek Seung-joo de la Institutul coreean de analize pentru apărare.
În opinia lui Yang Mo-jin, cercetător la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul, „după încercarea de lansare a unei aşa-numite rachete în 2009, (anunţul de vineri) este o nouă manevră destinată să exercite presiuni asupra Statelor Unite prin efectuarea unei lansări-test a unei rachete ce ar putea fi utilizată cu uşurinţă în scopuri militare”.
Regimul vrea, „de asemenea, să arate lumii că a devenit un stat puternic, capabil de o pricepere tehnologică şi militară, în contextul în care intră într-o nouă eră, cea a lui Kim Jong-un şi în care sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung”, a adăugat el pentru AFP.
Washingtonul „va percepe acest lucru ca pe o încălcare a acordului din februarie, dar Nordul va sublinia că are dreptul, ca stat suveran, să lanseze un satelit”, a subliniat Paik Hak-soon, de la Institutul Sejong.
Kim Jong-un, care nu a împlinit vârsta de 30 de ani, a preluat conducerea Coreei de Nord în urma morţii tatălui său, pe 17 decembrie.
De la crearea Coreei de Nord, ţara a fost condusă de către Kim Il-sung, de către fiul acestuia, Kim Jong-il, iar în prezent de către nepotul său, Kim Jong-un.