Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Creţu, a prezidat joi întrevederea comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene şi agricultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor cu Phil Hogan, principalele teme de discuţie fiind reforma Politicii Agricole Comune şi dosarele ce vor fi gestionate de viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, situaţia epidemiei de pestă porcină, practicile comerciale neloiale precum şi Grupul de acţiune pentru Africa rurală, potrivit unui comunicat al Senatului.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a asigurat România de sprijinul CE în lupta sa împotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului, servicii veterinare şi cercetare.
„Vom continua să sprijinim Ministerul Agriculturii şi fermierii din România în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetare. Vom încerca să furnizăm un vaccin care să funcţioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru cercetarea acestui obiectiv”, a arătat oficialul european, potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte alte măsuri financiare, vizavi de plafonarea şi ajutorul prin redistribuţia plăţilor pentru fermele mici şi mijlocii, Hogan a subliniat faptul că se vor discuta orice propuneri venind din partea statelor membre, inclusiv România, pentru a şti cum pot fi ajutate fermele pentru a le păstra în activitate. CE are în vedere un nou pachet de sprijin prin împrumuturi, cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii şi a fondurilor europene în general, arată sursa citată.
În intervenţia sa, Gabriela Creţu a apreciat optimismul cu care Phil Hogan priveşte negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual şi dorinţa de a se ajunge la un acord final în martie 2019, în mandatul preşedinţiei României la Consiliului UE, şi a prezentat faptul că primul pachet de regulamente europene referitoare la Cadrul Financiar Multianual a fost deja examinat în cadrul Comisiei pentru afaceri europene, urmând ca săptămâna următoare să fie examinate şi cele referitoare la Politica Agricolă Comună.
În plus, senatoarea a dorit să sublinieze faptul că, „dincolo de rolul economic, social şi de protecţie a mediului, fermierii au şi un important rol politic. „Politica Agricolă Comună afectează şi implică mulţi cetăţeni, în special în Europa Centrală şi de Est. Maniera în care va fi construită noua Politică Agricolă Comună şi echitatea cu care vor fi distribuite fondurile pot contracara valul de euroscepticism aflat în creştere. Noi facem tot ceea ce putem la nivel intern să-i ajutăm pe fermieri să fie independenţi, să nu depindă de marile bănci. Chiar ieri am examinat un nou proiect de lege referitor la societăţile mutuale de asigurare care pot veni şi ele în sprijinul fermierilor”, a declarat Gabriela Creţu, citată de comunicatul Senatului.
La final, ea a făcut apel la reprezentantul Comisiei Europene de a se alătura eforturilor României atât pe termen scurt, în stoparea epidemiei de pestă porcină, cât şi pe termen mediu în ceea ce priveşte apărarea proiectului de Politică Agricolă Comună.